Dr M dijadual angkat sumpah 9.30 malam ini 0 5582

Tun Dr Mahathir Mohamad dijadual mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ketujuh negara pada malam ini, menurut laporan Bernama.

Terdahulu, pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) itu mengadap Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V di Istana Negara, Kuala Lumpur.

Menurut New Straits Times, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa, Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun dan Panglima ATM Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor juga akan mengadap Agong bagi membincangkan proses peralihan kuasa.

Mahathir dan isterinya Tun Dr Siti Hasmah Ali tiba di Istana Negara petang tadi dengan kereta limusin Proton Perdana berwarna hitam metalik dengan nombor plat “Proton 2020”.

Ia melambangkan visi Mahathir – ketika menjadi perdana menteri untuk kali pertama – untuk menjadikan Malaysia menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Namun selepas “berpatah arang” dengan Datuk Seri Najib Abdul Razak, presiden Umno itu membentangkan visinya sendiri iaitu Transformasi Nasional 2050 (TN50).

Selain isterinya, Mahathir juga ditemani pemimpin parti HARAPAN iaitu Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden AMANAH Mohamad Sabu.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news