Esca Brooke Daykin- Individu Yang Digelapkan Sejarahnya Oleh Brooke Di Sarawak 0 772

Setiap ceritera sejarah lebih-lebih lagi apabila kita menggodek kisah zaman silam pemerintahan lama sudah tentu ianya akan diwarnai dengan cerita baik dan juga antagonis.  “Sejarah Itu Ditulis Oleh Mereka Yang Menang” pula membawa maksud banyak cerita sejarah hanya diwar-warkan kepada umum tentang yang enak-enak sahaja.  Sedangkan hakikatnya mesti ada cerita yang tidak baik di dalam mewarnai pensejarahan lamanya. 

Dan begitulah juga apabila kita berbicara mengenai pemerintahan 3 orang “Rajah Putih” yang pernah memerintah Sarawak sebelum diserahkan menjadi salah satu jajahan Koloni British Borneo pada tahun 1946.  Pemerintahan lebih 100 tahun Keluarga Brooke di Sarawak juga mempunyai beberapa cerita sejarah yang cuba digelapkan agar ianya tidak menampakkan kelemahan mereka di dogma pemikiran rakyat Sarawak suatu waktu dahulu.

Umum mengetahui bahawa Sir Charles Brooke, Rajah ke-2 Sarawak mempunyai seorang isteri yang bernama Margaret Alice Lili de Windt atau Ranee Margaret Brooke.  Mereka berkahwin pada tanggal 28 Oktober 1869 di Highworth, Wiltshire, United Kingdom.  Hasil perkahwinan ini telah mengurniakan 6 orang cahayamata yang mana 3 daripadanya telah meninggal dunia ketika di dalam pelayaran pulang ke United Kingdom pada tahun 1873.  Manakala 3 orang lagi dibesarkan di Sarawak dan salah seorang daripadanya iaitu Charles Vyner Brooke merupakan Rajah Ke-3 Sarawak selepas kematian Sir Charles Brooke. 

Itu cerita sejarah yang diketahui ramai namun di sebalik cerita ini sebenarnya Sir Charles Brooke mempunyai seorang lagi anak yang jika difikirkan secara rasional, beliaulah yang sepatutnya mewarisi legasi pemerintahan Brooke.  Ini kerana beliaulah anak yang paling sulung di dalam keluarga Brooke pada ketika itu. Namun atas sebab-sebab tertentu, kemunculan seorang anak ini tidak diiktiraf oleh keluarga Brooke pada masa itu. 

Dilahirkan dengan nama Ishaka Brooke @ Ishak Brooke pada tahun 26 Ogos 1867 di Simanggang, Sarawak merupakan anak sulung kepada Tuan Muda Charles Brooke dengan seorang wanita tempatan iaitu yang bernama Dayang Mastiah binti Abang Aing.  Beliau merupakan anak gadis kepada seorang individu “Melayu Perabangan” yang tersohor di Simanggang suatu waktu.  Dayang Mastiah mempunyai seorang abang yang bernama Abang Arif bin Abang Aing yang juga merupakan seorang penjawat awam Sarawak Kingdom iaitu Senior Native Officer untuk Fort Lubok Antu. 

Mengikut ceritanya Tuan Muda Charles Brooke terpikat dengan gadis Melayu ini yang mempunyai kecantikan Melayu asli.  Apabila dua hati sudah bersatu maka dizahirkan dengan ikatan perkahwinan namun oleh kerana status Tuan Muda Charles Brooke menyebabkan perkahwinan ini tidak diwar-warkan kepada umum.  Dan kelahiran putera sulung iaitu yang diberikan nama Ishaka Brooke telah memungkinkan ianya bukan satu rahsia pada masa itu. 

Dikatakan oleh kerana Tuan Muda Charles Brooke adalah bakal pengganti Sir James Brooke maka pihak Gereja di Sarawak mahupun di United Kingdom menentang hubungan kekeluargaan ini demi menjaga nama baik Brooke pada masa itu.  Perlulah difahami bahawa bukan senang untuk memecahkan tembok hirarki mengenai taraf masyarakat Eropah dengan penduduk tempatan suatu waktu dahulu biarpun Brooke mengwar-warkan tiada tembok pemisah antara orang Eropah dan masyarakat tempatan namun stigma pemikiran itu tetap ada.

Ishaka dibesarkan oleh ibunya iaitu Dayang Mastiah seperti kanak-kanak Melayu yang lain di Kuching, Sarawak yang hanya sekali sekala dijenguk ayahnya Sir Charles Brooke.  Namun apabila Sir Charles mengahwini Ranee Margaret Brooke dan membawanya pulang ke Sarawak pada tahun berikut menyebabkan ada perkisahan yang tragik untuk Ishaka pada masa itu. 

Menurut sumber menyatakan bahawa hanya di ketika Ranee Margaret menjejakkan kakinya di Kuching barulah beliau mengetahui bahawa beliau merupakan isteri ke-2 kepada Sir Charles pada masa itu.  Seperti kebanyakan wanita di dunia sudah tentu tiada mana-mana wanita yang hendak dimadukan walaupun hakikatnya perkahwinannya adalah diiktiraf oleh Kerajaan Sarawak pada masa itu. 

Dikatakan tentangan berterusan daripada Ranee Margaret kerana bimbang anaknya dengan Sir Charles Brooke tidak akan mewarisi legasi pemerintahan Brooke menyebabkan akhirnya Ishaka diambil dari jagaan ibunya iaitu Dayang Mastiah yang meninggal dunia pada tahun 1872 di Kuching.  Kemudiannya diserahkan untuk menjadi anak angkat kepada seorang paderi yang bernama Reverend William Yate Daykin.  Selepas itu, Reverend Daykin dan keluarganya berserta Ishaka telah diarahkan untuk berpindah ke Ontario, Kanada.  Sejak itu Ishaka ditukar namanya menjadi Esca Brooke-Daykin.

Maka bermulalah episod perjalanan seorang anak hasil hubungan antara orang Eropah berstatus “Rajah” dengan Melayu Sarawak dibesarkan di Kanada.  Esca mendapat pendidikan di Trinity College School, Port Hope dan kemudiannya dihantar untuk melanjutkan pelajarannya di Queen’s University of Kingston, Ontario, Canada.  Dikatakan beliau sepanjang hidupnya tidak pernah diceritakan langsung mengenai perkaitannya dengan keluarga Brooke di Sarawak. 

Namun untuk sebilangan komuniti elit yang mendiami Kanada mengetahui cerita beliau.  Dek kerana itulah dikatakan Esca yang berkahwin dengan seorang wanita Kanada bernama Edith Webster Ottawa sentiasa mendapat perhatian daripada penduduk setempat di Kanada.  Menurut apa yang ditulis oleh Cassandra Pybus di dalam sebuah buku berjudul White Rajah: The Dynasty Intrique menyatakan bahawa penghidupan Esca dan keluarganya di Kanada sentiasa berada di kalangan golongan elit kerana ramai antara keluarga ini sentiasa menantikan adanya pulangan atas “kemurahan hati” mereka berdamping dengan anak keluarga Inggeris yang menjadi seorang “Rajah” di Sarawak.

Sekitar tahun 2009, cerita mengenai seorang individu yang “digelapkan” sejarahnya ini di Sarawak kembali lagi menghiasi cerita sejarah Sarawak Bumi Kenyalang.  Ini kerana ada seorang cicit kepada Esca Brooke-Daykin yang bernama Deborah Falls Lockhart, 54 tahun bersama-sama keluarganya telah cuba menjejaki keluarga neneknya iaitu Dayang Mastiah binti Abang Aing di Kuching.  Malah kedatangan Lockhart dan keluaganya turut mendapat liputan akhbar tempatan di Sarawak pada masa itu.

Begitulah ceritanya  seorang legasi keluarga Brooke yang bernama Ishaka Brooke (nama lahirnya) sebelum menjadi Esca Brooke-Daykin.  Kewujudannya langsung tidak diletakkan di dalam warisan keluarga Brooke hanya kerana beliau adalah anak hasil hubungan dengan seorang wanita tempatan.  Sekiranya ianya diiktiraf mungkin suatu waktu dahulu, Sarawak Kingdom mempunyai seorang “Rajah” di kalangan anak tempatan Sarawak sendiri. 

Sejarah itu untuk kita kenang dan bukan bertujuan untuk mengangkat mana-mana individu kembali “menakluki” Sarawak.  Setiap ceritera sejarah samada “putih” mahupun “gelap” sentiasa ada hikmahnya.  Yang baik kita jadikan tauladan manakala yang buruk kita jadikan sempadan. – Borneo Oracle

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senheng Hari Gawai 2019 Celebration – Up to 30% EZ Credit rebates! 0 710

June 1st and 2nd marks Sabah & Sarawak’s special occasion – the Harvest Festival Celebration also known as Gawai. As part of this special celebration, all Senheng outlets in Sabah and Sarawak are offering up to 30% EZ Credit rebate on selected items. EZ Credit rebates will be stored in your Senheng app which you can use to redeem products.

EZ Credit rebate is a special loyalty program exclusively for our PlusOne members where they can earn points from purchases on selected products. To be eligible for the EZ Credit rebate on this Gawai sales, sign-up as a PlusOne member at any our outlets or online at https://www.senheng.com.my/harvest-festival

Shop from a wide range of brands on discount from Philips, Sharp, Elba, Panasonic and Cornell across multiple categories such as water heaters, steam iron, vacuum cleaners, juice extractors, rice cookers, ovens, induction cookers and air fryers.

Senheng is also giving out FREE Extra 1 year warranty to extend the warranty of your products.

Happy Gawai everyone.

Spread the news

Ibu hamil boleh berpuasa 0 408

Menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan yang penuh barakah ini, ada beberapa golongan yang diberikan keringanan oleh Allah SWT untuk tidak berpuasa, antaranya wanita hamil dan ibu yang menyusukan anak.

Dianggarkan 70 peratus wanita hamil memilih melaksanakan ibadah ini, kerana ingin mengejar barakah Ramadan dan mungkin kerana memikirkan kesukaran menggantikan puasa pada bulan lain.

Kebanyakan ulama berpendapat wanita hamil patut berpuasa sekiranya kesihatan mereka mengizinkan. Dari sudut perubatan, berpuasa secara keseluruhannya dibolehkan dan selamat untuk wanita hamil dan bayi.

Bagaimanapun, ada sebabnya Allah SWT memberikan keringanan untuk ibu hamil daripada menjalani ibadah puasa. Perlu diketahui, paras kandungan gula dalam darah wanita hamil ketika berpuasa lebih rendah berbanding wanita tidak hamil kerana darah ibu perlu sentiasa membekalkan gula glukos kepada bayi.

Ini menyebabkan ibu hamil lebih cepat letih, loya dan muntah-muntah, terutama pada awal usia kehamilan. Di samping itu, kekurangan air atau dehidrasi menambahkan risiko wanita hamil mendapat darah beku (venous thromboembolism), ini disebabkan kepekatan darah menjadi lebih tinggi ketika hamil.

Tiga bulan pertama tak digalak

Justeru ketahanan untuk berpuasa bergantung kepada tempoh kehamilan, faktor kesihatan wanita berkenaan sewaktu hamil, waktu berpuasa dan keadaan cuaca ketika itu. Mereka tidak dinasihatkan berpuasa pada tiga bulan pertama sekiranya mengalami gejala kehamilan serius, seperti muntah-muntah, kurang selera makan, kepenatan, pening dan pitam.

Selain itu, wanita hamil yang mempunyai masalah kesihatan perlu mendapatkan nasihat doktor sekiranya ingin berpuasa. Dos dan waktu pengambilan ubat tertentu mungkin perlu diubah sesuai dengan waktu sahur dan berbuka.

Mereka yang menghidap kencing manis pula perlu memantau paras gula sebelum dan selepas sahur, tengah hari mahupun selepas berbuka dan sebelum tidur.

Ibu hamil dinasihat tidak meneruskan puasa sekiranya bacaan gula rendah atau mengalami tanda kurang glukos dalam darah (hypoglycaemia), iaitu berdebar-debar, menggigil dan berpeluh, loya dan muntah-muntah.

Bagaimanapun, mereka yang menghidap kencing manis pula memerlukan insulin dos tinggi. Masalah lain, termasuk tekanan darah tinggi tidak terkawal, anemia yang serius dan turun berat badan secara mendadak.

Mereka yang berisiko mendapat darah beku, gangguan ulser perut atau gastrik juga tidak dinasihatkan berpuasa bagi mengelakkan komplikasi.

Awasi jika bayi kurang bergerak

Wanita hamil selepas 28 minggu juga perlu memantau bayi sewaktu berpuasa. Sekiranya pergerakan bayi berkurangan, mereka perlu segera berbuka dan terus ke hospital untuk menjalani pemeriksaan segera dan dapatkan rawatan lanjut.

Tidak banyak kajian perubatan berpiawaian mengkaji kesan berpuasa terhadap kesihatan ibu hamil dan bayi. Beberapa kajian menunjukkan tiada kesan dalam pembesaran janin wanita hamil yang berpuasa.

Satu kajian dari luar negara menggunakan maklumat bancian mendapati, anak dari ibu yang berpuasa pada tiga bulan pertama kehamilan pada musim panas, waktu siangnya lebih panjang mempunyai berat badan lebih rendah serta berisiko mendapat masalah gangguan pembelajaran.

Bagaimanapun, ini bukan kajian berpiawaian tinggi kerana maklumat hanya berdasarkan andaian semua ibu hamil yang beragama Islam berpuasa, serta tidak menimbang faktor lain juga menyumbang kepada masalah pembelajaran dan kekurangan berat badan.

Wanita hamil digalak mengamalkan pemakanan sihat sewaktu bersahur dan berbuka, tingkat pengambilan protein untuk pembesaran bayi, serat dan sayur-sayuran.

Mereka dinasihatkan mengambil makanan yang boleh memberikan tenaga seperti kurma sewaktu berbuka.

Tidak digalakkan makan dalam jumlah banyak sewaktu berbuka. Keadaan rahim yang membesar menolak perut ibu dari bawah dan menyebabkan ibu hamil berasa pedih hulu hati dan memuntahkan kembali makanan.

Elak kerja berat

Sekiranya mempunyai masalah ini, mereka dinasihatkan makan sedikit-sedikit tetapi lebih kerap untuk mendapat kalori mencukupi. Paling utama, wanita hamil perlu minum air yang banyak, kira-kira 1.5 hingga dua liter (8 hingga 10 gelas sehari) dan elakkan makanan dan minuman yang mengandungi paras gula yang tinggi.

Wanita hamil yang berpuasa juga perlu mengelakkan diri daripada melakukan kerja berat dan aktiviti lasak, serta berada di tempat panas dalam jangka masa lama bagi mengurangkan kesan dehidrasi.

Sekiranya masih kurang pasti sama ada boleh berpuasa atau tidak, dapatkan nasihat doktor selain mencuba berpuasa selama satu atau dua hari untuk melihat ketahanan diri. Mereka tidak perlu memaksa diri berpuasa sekiranya tidak mampu.

Penulis adalah Pensyarah dan Pakar Obstetrik & Ginekologi, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM)

-Berita Harian Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link