GPS Akan Dimuktamadkan Bulan Ogos Ini 0 5529

KUCHING – Segala urusan pendaftaran Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan dimuktamadkan menjelang bulan depan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, beliau berasa gembira kerana kini meskipun GPS belum didaftar secara rasmi tetapi ia sudah mulai dikenali umum.

“Walaupun kita masih lagi dalam proses pendaftaran GPS, saya percaya semuanya akan dimuktamadkan pada bulan depan.

“Satu perkara saya perhatikan, meskipun kita dalam proses pendaftaran GPS tetapi semua sudah menerima kehadiran GPS menggambarkan kita sebagai GPS,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Kelab Penyokong Sarawak (SBBC) dan Gawai 2018 yang dihadiri Pengerusi SBBC Paulus Palu Gumbang di sini, malam kelmarin.

Bukan itu sahaja kata beliau, di peringkat Parlimen, ahli-ahli GPS turut diiktiraf secara tidak langsung.

“Di Parlimen mereka (Ahli Parlimen) mempunyai blok khas di bawah GPS dan ia menandakan Parlimen juga mengiktiraf kehadiran GPS secara tidak langsung,” katanya.

Menurut beliau, selepas sahaja ia didaftar secara rasmi langkah seterusnya adalah untuk mempromosikan parti dan usaha di peringkat akar umbi.

Katanya, ia adalah antara usaha gigih yang perlu dilakukan semua ahli dalam usaha mengukuhkan lagi GPS yang akan dipengerusikan parti Sarawak sendiri.

“Seterusnya kita akan meneruskan usaha membangunkan negeri kita.

“Dengan model pengurusan hasil negeri serta Bank Pembangunan Sarawak (DBOS) kita tidak ada masalah untuk dana dalam membangunkan negeri.

“Daripada perspektif itu, saya percaya kita dapat menyampaikan janji kita kepada rakyat,” tegasnya.

Sementara itu mengenai SBBC, beliau memuji tindakan ahli-ahlinya yang kini turut serta dalam berbahas dengan baik sepanjang Persidangan DUN.

Katanya, pada kali ini mereka telah membuat kajian yang baik untuk membidas dan melawan balik pihak pembangkang dalam membahaskan isu yang dibangkitkan.

Turut hadir Timbalan-Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Tan Sri Datuk Amar James Masing, Speaker DUN Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar dan menteri kabinet lain serta ADUN-ADUN daripada GPS. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news