GPS bawa semangat perjuangan baharu untuk ‘Anak Sarawak’ 0 6024

LAWAS: Selepas melancarkan logonya di Bandaraya Kuching kelmarin, Gabungan Parti Sarawak (GPS) memulakan siri jelajahnya di seluruh negeri, di sini, hari ini, khusus bagi mendekati rakyat di peringkat akar umbi.

Ia antara usaha memperkenalkan gabungan pertubuhan politik tempatan itu dalam kalangan ‘Anak Sarawak’, selain penyerahan logo dan benderanya kepada wakil bahagian serta rantingnya di seluruh negeri.

Selain Lawas, rombongan jelajah turut berkunjung ke Limbang, Miri, Bintulu, Mukah, Selangau, Sibu, Kapit, Sarikei, Betong, Sri Aman, Balai Ringin, Serian, Siburan, Bau, Lundu, Asajaya dan berakhir di Sadong Jaya.

Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Gerald Rentap Jabu yang juga Ketua Konvoi Jelajah GPS berkata, program berkenaan bukan sekadar mahu memperkenalkan gabungan itu.

Sebaliknya, ia menjadi platform untuk memperjelaskan kepada ‘Anak Sarawak’ mengenai hala tuju GPS sebagai wadah perjuangan hak dan kepentingan negeri ini seiring perubahan senario politik semasa negara.

“GPS menguasai kepemimpinan kerajaan negeri ketika ini. Hanya GPS satu-satunya parti yang mempertahankan hak dan kepentingan Sarawak serta anak negeri yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“GPS perlu juga dilihat sebagai ‘benteng pertahanan’ rakyat negeri ini untuk melindungi hasil bumi Sarawak, sekali gus dimanfaatkan untuk pembangunan negeri dan sosioekonomi rakyatnya bagi tempoh jangka panjang,” katanya ketika dihubungi, di sini hari ini.

Kemuncak Program Konvoi Jelajah GPS adalah pada 19 Januari ini dengan majlis pelancaran besar-besaran gabungan politik itu oleh Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg.

Bagi Rentap, GPS satu-satunya gabungan entiti politik tempatan yang memahami kehendak dan keperluan Sarawak, begitu juga segenap lapisan rakyat negeri ini.

Justeru, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Layar berharap ‘Anak Sarawak’ dapat memberi sokongan berterusan terhadap GPS sebagai wadah perjuangan mereka.

Selain PBB, GPS turut dianggotai Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik (PDP) -Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14069

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8198

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news