Hadiah Krismas paling istimewa buat empat buah kampung di Padawan 0 6030

PADAWAN: Penduduk dari empat buah kampung di hulu Padawan mendapat hadiah Krismas paling istimewa apabila pembinaan jalan raya standard R3 ke kampung mereka sudah disiapkan dan dimula digunakan sejak Oktober lalu.

Majlis perasmian dua batang jalan raya tersebut, iaitu Jalan Kakas-Jalan Kiding sepanjang 2.8 km yang dibina dengan kos RM4.7 juta dan Jalan Parang-Jalan Sapit sepanjang 3.2 km berharga RM4.9 juta itu disempurnakan oleh Menteri Muda Pengangkutan Datuk Dr Jerip Susil hari ini.

Dengan siapnya dua jalan raya tersebut bermakna penduduk dari empat kampung kaum Bidayuh itu, yang terdiri daripada kira-kira 300 keluarga kini boleh memandu kereta mereka terus ke depan rumah mereka.

DrJerip dalam ucapan beliau berkata dengan siapnya pembinaan jalan raya berkenaan sudah pasti akan memudahkan pergerakan penduduk terbabit serta meningkatkan kegiatan ekonomi dan taraf kehidupan mereka.

“Inilah hadiah Krismas yang paling berharga bagi semua penduduk dari empat buah kampung terlibat kerana sudah sekian lama mereka menunggu kemudahan seperti ini,” kata Dr Jerip.

Menurut beliau, projek berkenaan diluluskan oleh Allahyarham Tan Sri Adenan Satem.
Dr Jerip menambah pembinaan jalan raya diberi keutamaan oleh kerajaan dalam usaha menyedia perhubungan kepada rakyat, khususnya di luar bandar.

Beliau percaya empat kampung berkenaan yang bersempadan dengan Kalimantan Barat, Indonesia, khususnya Kampung Sapit berpotensi untuk membangun menjadi sebuah pusat perantaraan dan perdagangan di masa akan datang apabila Pos Imgresen dan Kastam dibina di situ.–BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13254

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12720

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news