Hadiah misteri menanti Sarawak selepas BN menang PRU14 — Najib 0 5498

KUCHING: Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak menjanjikan “sesuatu” untuk rakyat Sarawak jika berjaya mengekalkan pentadbirannya, yang dijangka berakhir pada petang ini.

Janji dan hadiah itu juga dijangka ditawarkan dalam Manifesto Barisan Nasional (BN), yang akan dilancarkan di Axiata Arena, Bukit Jalil pada jam 7.45 malam.

Benar, sekali lagi keutamaan kepada Sabah dan Sarawak, yang telah menghadiahkan kemenangan besar kepada parti itu sebelum ini.

Najib berkata, ia adalah ‘hadiah istimewa’ selepas negeri ini memberi sumbangan bermakna kepada BN pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Hasil kerja keras PRU13 sebelum ini, Sarawak bukan sahaja mendapat kedudukan istimewa dalam Kabinet Pusat, malah lebih penting memperoleh Lebuh Raya Pan Borneo — mimpi yang diidam-idamkan sejak puluhan tahun.

Malah sejumlah RM4.3 bilion telah dipam turun ke Sarawak hasil 60 kunjungan Najib ke Sarawak , ke 162 lokasi sejak 2009.

Semalam, Empangan Bakun yang menjana 2400 MW tenaga, yang terbesar di negara ini dipulangkan secara rasmi kepada Kerajaan Negeri, menjadikan Sarawak sebagai pembekal dan pengeksport tenaga paling produktif dan agresif di rantau ini.

Pada majlis yang sama, Najib meluluskan RM76 juta untuk penduduk di kawasan penempatan semula Bakun, dengan pemberian tambahan tiga ekar tanah, di samping jalan ladang berjumlah RM9 juta.

Dengan ‘insentif’ sehingga minit akhir, tidak hairanlah Najib berkeyakinan Sarawak akan terus menjadi kubu kuat BN.

BN masih diperlukan di sini, dan dijangka akan menawan tiga kerusi sebaik sahaja PRU14 melabuh tirai.

Tiga kerusi yang dijangka dirampas ialah Miri, Sarikei dan Stampin. –Sarawakvoice

Gambar fail

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13843

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news