Harga minyak dunia susut 0 5829

SINGAPURA: Harga minyak Amerika Syarikat (AS) menyusut hari ini berikutan negara itu menunjukkan petanda pertumbuhan ekonomi perlahan, namun, penurunan itu dihadkan daripada usaha Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) mengurangkan bekalan di pasaran.

Niaga hadapan minyak mentah AS West Texas Intermediate (WTI) berada pada AS$46.71 satu tong pada 0117 GMT, susut 35 cent, atau 0.7 peratus, daripada penutup sebelumnya.

Niaga hadapan minyak mentah Brent menyusut 38 cent, atau 0.7 peratus kepada AS$55.57 satu tong.

Data daripada Institut Pengurusan Bekalan (ISM) untuk Disember lalu menunjukkan pertumbuhan paling perlahan di AS dalam tempoh sedekad, berikutan konflik perdagangan dengan China dan kemerosotan harga ekuiti semakin menjejaskan ekonomi terbesar dunia itu.

Namun begitu, peniaga berkata, harga minyak dijangka mendapat sokongan daripada langkah mengurangkan bekalan oleh OPEC yang akan dilaksanakan bermula bulan ini.

OPEC, Russia dan negara bukan ahli OPEC, pada Disember lalu bersetuju untuk mengurangkan bekalan sehingga 1.2 juta bpd pada 2019 daripada paras yang dicatatkan pada Oktober 2018.

“Sekiranya OPEC dan negara bersekutu mematuhi usaha itu, ia akan mengambil masa tiga hingga empat bulan untuk menghabiskan lebihan inventori,” kata perunding tenaga FGE.

— REUTERS

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13415

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12887

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news