Harga minyak mentah global meningkat 0 5634

LONDON: Harga minyak meningkat sedikit hari ini, selepas penyusutan ke paras rendah 15 bulan baru-baru ini dijangka memberi kesan kepada output di Amerika Syarikat, pengeluar minyak mentah terbesar dunia.

Bagaimanapun, peningkatan itu dihadkan susulan kebimbangan terhadap unjuran permintaan minyak.

Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 12 cent kepada AS$53.94 satu tong pada 0858 GMT, manakala niaga hadapan minyak mentah AS susut 3 cent kepada AS$45.56.

Brent pada minggu lalu menyusut 11 peratus, mencecah paras terendah sejak September 2017, manakala niaga hadapan AS menyusut ke paras terendah sejak Julai 2017.

Ia sekali gus menunjukkan kedua-dua kontrak itu mencatatkan penyusutan 35 peratus untuk suku semasa.

Penyusutan harga itu menyebabkan pengeluar minyak syal AS mengurangkan kerja-kerja penggerudian untuk tahun depan.

Peningkatan output syal baru-baru ini menjadikan AS sebagai pengeluar minyak terbesar dunia, mengatasi Arab Saudi dan Russia.

Harga fizikal untuk Brent turut menyusut dalam tempoh enam minggu lalu, didorong penurunan permintaan daripada China, yang memberi tekanan kepada nilai setiap tong minyak mentah dari North Sea hingga Nigeria.

“Kelemahan struktur fizikal Brent boleh dikaitkan dengan penyusutan pembelian dari Asia, dengan pengambilan rendah pada akhir suku pertama, dan kita boleh menjangkakan tekanan ini akan berlangsung pada tempoh beberapa minggu akan datang,” kata JBC Energy.

Bagaimanapun, gambaran makro ekonomi dan impaknya terhadap permintaan minyak terus memberi tekanan kepada harga.

Ekuiti global sudah menyusut hampir 9.5 peratus setakat ini untuk Disember, penurunan sebulan terbesar sejak September 2011. – REUTERS

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13428

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12899

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news