YB naik bot ikut cari Fatihah pada hari kedua SAR 0 5972

KABONG: Tidak puas hati hanya sekadar berada di atas jeti memerhati dari jauh pasukan mencari dan menyelamat (SAR) yang sedang berusaha menjejak budak perempuan hilang yang masih belum ditemui, ADUN Kabong, Mohd. Chee Kadir akhirnya turun padang dengan menaiki bot bagi turut menyertai operasi mencari pada jam 4.15 petang semalam.

Operasi SAR yang digerakkan oleh jabatan bomba dan pelbagai agensi penyelamat yang lain dengan disertai penduduk kampung menjejak mangsa dengan kaedah mencari di kawasan sekitar hingga ke kawasan muara sungai di sini dan juga ke bahagian hulu sungai.

Menurut Chee beliau berasa amat simpati dengan kedua ibu bapa mangsa sejak anak mereka hilang.

Dan atas rasa tanggungjawab itulah beliau katanya turut menyertai operasi SAR bagi mengetahui dengan lebih dekat bagaimana operasi dijalankan.

“Saya berterima kasih kepada semua agensi yang terlibat mencari termasuk penduduk yang turun secara sukarela bagi membantu operasi.Semoga usaha yang digerakkan dipermudah Maha Kuasa dan kita berdoa semoga mangsa cepat dijumpai, “ujarnya.

Turut berada dalam bot yang sama Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Abang Leman, Haji Bujang Lee, dan Pengerusi Persatuan Nelayan Kabong, Mat Jengkey.

Penolong Penguasa Balai Bomba Saratok, Nazry Mohamat, yang bertugas di lokasi pencarian memberitahu radius pencarian adalah sejauh tiga hingga empat kilometer ke hulu dan hilir sungai dengan menggunakan kaedah ‘Water Surface Searching’ bermula dari kawasan mangsa dikatakan jatuh.

Pencarian yang memasuki hari kedua semalam berjalan dengan lancar lantaran cuaca yang cukup elok. Namun usaha operasi SAR nyata belum membuahkan hasil sehinggalah operasi di tangguhkan seketika jam 6. 30 petang.

Pasukan bomba dan penduduk kampung masih berada di jeti sehingga lewat malam tadi. Sehingga jam 9. 00 pagi ini mangsa masih belum ditemui. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13408

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12782

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news