Jangan Hina Anggota Tentera 0 49

Ramai yang rasa tertampar dan marah dengan kenyataan Koo Yew Yin, ahli perniagaan yang menghina tugas anggota tentera, apabila mencadangkan anggota tentera menggantikan pekerja buruh di ladang kelapa sawit.

Rasa macam tak percaya kenyataan berani ini dikeluarkan oleh seorang ahli perniagaan yang sekian lama meraih keuntungan dek wujudnya keamanan dan ketenteraman, serta keselamatan di negara ini. Kenyataan ini bukan sahaja mengguris perasaan ramai pihak, tetapi berbaur hasutan.

Malah, ia adalah satu penghinaan keterlaluan terhadap perkhidmatan awam. Apa rasionalnya kenyataan seperti ini dihamburkan dalam kita meraikan sambutan Hari Kebangsaan, sedangkan sedia maklum bahawa perwira Angkatan Tentera Malaysia (ATM) antara penyumbang utama kepada usaha mencapai kemerdekaan.

Pengorbanan mereka mempertahankan negara dan bangsa amat bernilai dalam sejarah tanah air. Adakah kenyataan Yew Yin mengatakan bahawa ATM tidak produktif? Adakah keamanan dan keselamatan dinilai dengan wang ringgit atau keuntungan? Adakah jasa ATM diukur dengan sejauh mana mereka bertempur atau berperang?

Itulah antara tohmahan Yew Yin bahawa anggota tentera hanya menembak di lapang sasar. Seolah-olah beliau menuduh anggota tentera ‘makan tidur’ tanpa melakukan sesuatu untuk negara. Begitulah adat resam dunia. Apabila kita hidup aman tenteram ramai yang terlupa.

Alpa dengan peranan dan jasa orang lain yang menyumbang kepada keamanan dan keselamatan. Namun, pernahkah pihak yang mengeluarkan kenyataan memikirkan kesan calaran yang berbekas dalam jiwa dan perasaan anggota serta bekas tentera, yang berkorban mempertahankan negara selama ini?

Kenyataan memperlekehkan pengorbanan ATM ini boleh dianggap seolah-olah anggota tentera tidak lagi relevan dalam soal keselamatan. Jauh sekali memberikan penghargaan dan pengiktirafan.

Hakikatnya, keamanan dan ketenteraman yang dinikmati Yew Yin dan rakyat Malaysia hasil strategi yang dilakukan oleh pihak ATM dan PDRM, serta Majlis Keselamatan Negara. Ironinya, apabila terdesak dan mendapat tekanan oleh pihak lain maka, memohon maaf jalan penyelesaiannya.

Seperti polemik sebelumnya, individu yang mengeluarkan kenyataan celupar, terlepas dengan sekadar meminta maaf. Ini bukan kali pertama pendekatan ‘mohon maaf’ dan isu pun selesai. Ramai lagi tokoh lain yang memperlekehkan ATM seperti kes di Lahad Datu, tetapi terlepas begitu sahaja hanya dengan perkataan ‘maaf.’

Pihak berwajib mesti melakukan tindakan tegas agar tiada lagi suara sumbang yang menyakiti anggota tentera dengan kenyataan liar dan berbaur hasutan. Hakikatnya, pertumbuhan dalam bidang perniagaan dan ekonomi yang diceburi Yew Yin, sebenarnya kerana wujudnya persekitaran kondusif usaha sama ATM dalam bidang keselamatan.

Tindakan menafikan dan memperlekeh ATM melambangkan watak sebenar dirinya sebagai rakyat yang tidak tahu menghargai erti keamanan dan ketenteraman.

Kenyataan sesuka hati Yew Yin sebenarnya memperkecilkan tentera serta memperlekehkan institusi Raja-Raja Melayu. Yew Yin dianggap cetek ilmu pengetahuan dalam bidang keselamatan, kerana tidak mendalami pengurusan negara dan juga ketenteraan, sedangkan anggota tentera bukan semata-mata ditugaskan semasa berperang tetapi juga ketika aman.

Contohnya, membantu agensi kerajaan lain atau tugasan kemanusiaan seperti waktu banjir atau bencana lain. Untuk rekod, ATM diberi penghormatan menyertai misi keamanan dunia. Penghormatan ini diberi kepada negara selaku negara ke-16 menghantar tenteranya berkhidmat di bawah panji-panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), bertugas mengawal keamanan Republik Congo (sekarang Zaire) di benua Afrika, yang sedang bergolak melahirkan kemerdekaannya sendiri.

Misi UNTAC (UN Transitional Authority in Cambodia) bermula pada 1989 sehingga 1990, yang mana penugasan adalah sebagai Staf Markas dan dikenali sebagai MALBAT. Pembabitan kontinjen Malaysia di Kemboja dengan misi ini bermula dari 1991 sehingga 1994.

Malaysia menyertai misi UNOSOM dari 1993 hingga 1995, dengan 870 anggota tentera dari 19 RAMD ditempatkan untuk bertugas di Mogadishu mulai 18 Jun 1993. Batalion ini terbabit dengan misi tempur untuk menyelamat askar Renjer Amerika Syarikat, yang terperangkap di Pasar Bakara di Mogadishu pada 3 dan 4 Oktober 1993 dan 75 Renjer Amerika Syarikat berjaya diselamatkan.

Ini diikuti dengan misi keselamatan di Bosnia Herzegovina pada 1993 dan Timor Timur, 1999. Misi keselamatan di Eriteria/Ethiopia bermula pada 2000 sehingga sekarang, dengan penugasan adalah sebagai Staf Markas.

Penyertaaan Malaysia di dalam misi Timor Leste pula bermula dengan menghantar 36 pegawai dan 302 lain-lain pangkat. Tempoh penugasan pasukan ini adalah dari 29 Mei 2006 hingga sekarang.

Berikutan dengan krisis pencerobohan di Lahad Datu, kerajaan mewujudkan sebuah kawasan yang dikenali sebagai Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) pada 7 Mac 2013, bagi memperkuatkan lagi keselamatan maritim di bahagian timur Sabah.

Sehingga kini, ATM terus bertugas mempertahankan keamanan dan keselamatan di perairan Sabah dan Sarawak. Ini sekadar pernyataan rekod tugasan dan misi keamanan dunia, yang memperlihatkan komitmen dan ketaatan ATM yang tidak berbelah bahagi kepada pertahanan negara.

Namun, yang lebih penting ATM terus fokus kepada soal keselamatan tanpa memikirkan persoalan politik atau kerajaan yang memerintah. ATM akan terus menjadikan angkatan tentera yang kredibel dan memenuhi misi untuk melindungi kedaulatan, integriti dan kepentingan negara.

Penulis adalah Pengarah Pusat Pengajian Perangsaraf Media dan Informasi, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi MARA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terung asam bakal tembusi pasaran Singapura 0 25

BAU: Terung asam ataupun dikenali sebagai Terung Dayak merupakan salah satu produk Sarawak yang bakal menembusi pasaran antarabangsa tidak lama lagi.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglass Uggah Embas berkata, negara Singapura kini berminat untuk membeli produk Sarawak seperti udang, terung asam, jambu batu dan ikan tilapia.

Sehubungan itu, beliau menggesa para petani dan para usahawan untuk tidak melepaskan dan memanfaatkan peluang berkenaan.

Jelasnya, Sarawak harus memastikan jumlah produk berkenaan sentiasa mencukupi memandangkan ianya akan mempunyai pasaran baharu dan akan memastikan kualiti untuk setiap produk.

Tambah beliau lagi, setakat ini Sarawak telah mengeksport 1,200 babi hidup setiap minggu ke Singapura.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan pelancaran Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serembu di Dewan Serba Guna Kampung Skio semalam.

Pada majlis yang sama, beliau turut meluluskan geran RM500,000 untuk penanaman halia, nanas dan jagung muda di kawasan DUN Serembu.

Beliau yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah menegaskan kerajaan kini sedang dalam proses mengubah sektor pertanian negeri menerusi pertanian moden.

Spread the news

17 nelayan Vietnam ditahan, bot dirampas di Bintulu 0 27

BINTULU: Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) merampas sebuah bot nelayan Vietnam bersama peralatan dan pelbagai jenis ikan yang dianggarkan bernilai hampir RM1juta dalam Ops NagaTimur 01/19
kira-kira 106 batu nautika dari utara Tanjung Kidurong, Bintulu, Ahad lalu.

Dalam operasi tersebut, agensi itu turut menahan 17 krew vessel berumur antara 18 hingga 49 tahun.

Timbalan Pengarah Zon Maritim (Operasi) Bintulu, Komander Maritim Effendy Mohamed Fadil dalam sidang medianya berkata kesemua suspek ditahan oleh Kapal Maritim Sri Aman (KM Sri Aman) yang sedang mengadakan rondaan operasi sempena Op Naga Timur 01/19 kira-kira jam 8 pagi.

Beliau berkata vesel nelayan asing terbabit disyaki telah melakukan aktiviti penangkapan ikan tanpa kebenaran dan tidak memiliki permit penangkapan ikan yang sah di perairan Malaysia.

Vesel bersama suspek, katanya, ditunda masuk ke Pelabuhan Kedua Bintulu untuk siasatan lanjut.

Kesemua krew warganegara Vietnam terbabit kini direman selama 14 hari dan akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985, tambah Effendy lagi.

Beliau, dalam pada itu, berkata Maritim Malaysia Zon Maritim Bintulu sentiasa mengalu-alukan orang awam untuk menyalurkan sebarang maklumat berkaitan perlakukan jenayah, kemalangan atau insiden di laut.

Maklumat, katanya, boleh disalurkan terus ke pusat operasi Zon Maritim Bintulu di talian 086-314237 atau melalui laman facebook: Zon Maritim Bintulu & TWITTER: Zon Maritim_Bintulu@ZBintulu. – SarawakVoice

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link