Jangan Hina Anggota Tentera 0 273

Ramai yang rasa tertampar dan marah dengan kenyataan Koo Yew Yin, ahli perniagaan yang menghina tugas anggota tentera, apabila mencadangkan anggota tentera menggantikan pekerja buruh di ladang kelapa sawit.

Rasa macam tak percaya kenyataan berani ini dikeluarkan oleh seorang ahli perniagaan yang sekian lama meraih keuntungan dek wujudnya keamanan dan ketenteraman, serta keselamatan di negara ini. Kenyataan ini bukan sahaja mengguris perasaan ramai pihak, tetapi berbaur hasutan.

Malah, ia adalah satu penghinaan keterlaluan terhadap perkhidmatan awam. Apa rasionalnya kenyataan seperti ini dihamburkan dalam kita meraikan sambutan Hari Kebangsaan, sedangkan sedia maklum bahawa perwira Angkatan Tentera Malaysia (ATM) antara penyumbang utama kepada usaha mencapai kemerdekaan.

Pengorbanan mereka mempertahankan negara dan bangsa amat bernilai dalam sejarah tanah air. Adakah kenyataan Yew Yin mengatakan bahawa ATM tidak produktif? Adakah keamanan dan keselamatan dinilai dengan wang ringgit atau keuntungan? Adakah jasa ATM diukur dengan sejauh mana mereka bertempur atau berperang?

Itulah antara tohmahan Yew Yin bahawa anggota tentera hanya menembak di lapang sasar. Seolah-olah beliau menuduh anggota tentera ‘makan tidur’ tanpa melakukan sesuatu untuk negara. Begitulah adat resam dunia. Apabila kita hidup aman tenteram ramai yang terlupa.

Alpa dengan peranan dan jasa orang lain yang menyumbang kepada keamanan dan keselamatan. Namun, pernahkah pihak yang mengeluarkan kenyataan memikirkan kesan calaran yang berbekas dalam jiwa dan perasaan anggota serta bekas tentera, yang berkorban mempertahankan negara selama ini?

Kenyataan memperlekehkan pengorbanan ATM ini boleh dianggap seolah-olah anggota tentera tidak lagi relevan dalam soal keselamatan. Jauh sekali memberikan penghargaan dan pengiktirafan.

Hakikatnya, keamanan dan ketenteraman yang dinikmati Yew Yin dan rakyat Malaysia hasil strategi yang dilakukan oleh pihak ATM dan PDRM, serta Majlis Keselamatan Negara. Ironinya, apabila terdesak dan mendapat tekanan oleh pihak lain maka, memohon maaf jalan penyelesaiannya.

Seperti polemik sebelumnya, individu yang mengeluarkan kenyataan celupar, terlepas dengan sekadar meminta maaf. Ini bukan kali pertama pendekatan ‘mohon maaf’ dan isu pun selesai. Ramai lagi tokoh lain yang memperlekehkan ATM seperti kes di Lahad Datu, tetapi terlepas begitu sahaja hanya dengan perkataan ‘maaf.’

Pihak berwajib mesti melakukan tindakan tegas agar tiada lagi suara sumbang yang menyakiti anggota tentera dengan kenyataan liar dan berbaur hasutan. Hakikatnya, pertumbuhan dalam bidang perniagaan dan ekonomi yang diceburi Yew Yin, sebenarnya kerana wujudnya persekitaran kondusif usaha sama ATM dalam bidang keselamatan.

Tindakan menafikan dan memperlekeh ATM melambangkan watak sebenar dirinya sebagai rakyat yang tidak tahu menghargai erti keamanan dan ketenteraman.

Kenyataan sesuka hati Yew Yin sebenarnya memperkecilkan tentera serta memperlekehkan institusi Raja-Raja Melayu. Yew Yin dianggap cetek ilmu pengetahuan dalam bidang keselamatan, kerana tidak mendalami pengurusan negara dan juga ketenteraan, sedangkan anggota tentera bukan semata-mata ditugaskan semasa berperang tetapi juga ketika aman.

Contohnya, membantu agensi kerajaan lain atau tugasan kemanusiaan seperti waktu banjir atau bencana lain. Untuk rekod, ATM diberi penghormatan menyertai misi keamanan dunia. Penghormatan ini diberi kepada negara selaku negara ke-16 menghantar tenteranya berkhidmat di bawah panji-panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), bertugas mengawal keamanan Republik Congo (sekarang Zaire) di benua Afrika, yang sedang bergolak melahirkan kemerdekaannya sendiri.

Misi UNTAC (UN Transitional Authority in Cambodia) bermula pada 1989 sehingga 1990, yang mana penugasan adalah sebagai Staf Markas dan dikenali sebagai MALBAT. Pembabitan kontinjen Malaysia di Kemboja dengan misi ini bermula dari 1991 sehingga 1994.

Malaysia menyertai misi UNOSOM dari 1993 hingga 1995, dengan 870 anggota tentera dari 19 RAMD ditempatkan untuk bertugas di Mogadishu mulai 18 Jun 1993. Batalion ini terbabit dengan misi tempur untuk menyelamat askar Renjer Amerika Syarikat, yang terperangkap di Pasar Bakara di Mogadishu pada 3 dan 4 Oktober 1993 dan 75 Renjer Amerika Syarikat berjaya diselamatkan.

Ini diikuti dengan misi keselamatan di Bosnia Herzegovina pada 1993 dan Timor Timur, 1999. Misi keselamatan di Eriteria/Ethiopia bermula pada 2000 sehingga sekarang, dengan penugasan adalah sebagai Staf Markas.

Penyertaaan Malaysia di dalam misi Timor Leste pula bermula dengan menghantar 36 pegawai dan 302 lain-lain pangkat. Tempoh penugasan pasukan ini adalah dari 29 Mei 2006 hingga sekarang.

Berikutan dengan krisis pencerobohan di Lahad Datu, kerajaan mewujudkan sebuah kawasan yang dikenali sebagai Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) pada 7 Mac 2013, bagi memperkuatkan lagi keselamatan maritim di bahagian timur Sabah.

Sehingga kini, ATM terus bertugas mempertahankan keamanan dan keselamatan di perairan Sabah dan Sarawak. Ini sekadar pernyataan rekod tugasan dan misi keamanan dunia, yang memperlihatkan komitmen dan ketaatan ATM yang tidak berbelah bahagi kepada pertahanan negara.

Namun, yang lebih penting ATM terus fokus kepada soal keselamatan tanpa memikirkan persoalan politik atau kerajaan yang memerintah. ATM akan terus menjadikan angkatan tentera yang kredibel dan memenuhi misi untuk melindungi kedaulatan, integriti dan kepentingan negara.

Penulis adalah Pengarah Pusat Pengajian Perangsaraf Media dan Informasi, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi MARA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 245

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news

PNB umum 5.5 sen agihan pendapatan bagi ASB 0 252

KUALA LUMPUR: Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan pengagihan pendapatan sebanyak 5.00 sen seunit dan bonus 0.50 bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi 2019, walaupun FBM KLCI di Bursa Malaysia mencatatkan penyusutan 7.2 peratus setakat ini.

Pengerusinya Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata ini melibatkan jumlah pembayaran RM9 bilion kepada lebih 10 juta pemegang unit.

Zeti berkata jumlah pemegang unit ASB melepasi paras 10 juta buat kali pertama pada tahun ini.

“(Kami) berpuas hati kerana keadaan adalah sangat mencabar,” katanya apabila ditanya sama ada PNB berpuas hati dengan prestasi itu.

Semasa pengumuman dividen ASB hari ini, beliau berkata pasaran menjadi semakin mencabar pada 2019, di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran, perang perdagangan AS-China dan ketegangan geopolitik, serta kelembapan perdagangan global.

“Namun, ASB telah mampu mencapai agihan pendapatan berjumlah RM9 bilion pada 2019 daripada keuntungan yang direalisasikan yang dapat ditampung dengan meningkatkan pelaburan di peringkat global seperti disarankan di bawah Rangka Kerja Peruntukan Aset Strategik PNB,” katanya.

Di peringkat tempatan, beliau berkata FBM KLCI kekal turun naik sementara ringgit terkurang nilai.

Zeti berkata Bursa Malaysia dijangka mencatat prestasi lebih baik pada separuh kedua 2020 dengan pengurangan beberapa risiko dan ringgit berada dalam jajaran kecil sehingga suku kedua pada tahun depan.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Jalil Rasheed berkata ASB berjaya mengumumkan agihan pendapatan yang berterusan kepada kesemua pemegang unit, mencerminkan komitmennya dalam menyampaikan pendapatan yang lestari kepada Bumiputera.

“Sebanyak 65 peratus daripada pelaburan ASB berada di pasaran saham di Malaysia. Jika nilai pasaran saham merosot, kita akan menerima kesan kerana perlu membayar dividen daripada keuntungan yang direalisasikan,” katanya.

“Oleh itu, sekiranya harga saham tidak meningkat, adalah sukar untuk kita menjana pulangan pelaburan.

“Bagaimanapun, pemegang unit tidak perlu bimbang kerana semua keputusan mengenai pelaburan telah melalui proses penilaian yang amat ketat,” katanya.

ASNB mengumumkan pengagihan pendapatan 6.50 sen seunit bagi ASB dengan bonus 0.50 sen pada tahun lepas dan 7.00 sen seunit dengan bonus 0.25 sen pada 2017.

“Pada 1998, pasaran saham agak stabil dan tidak menghadapi cabaran geopolitik seperti yang berlaku pada masa ini.

“Pasaran Malaysia di Asia juga agak luas, namun, sejak lebih 20 tahun lepas, China telah menjadi pasaran terbesar dan ada negara lain mempunyai pasaran lebih luas berbanding negara ini seperti India, Korea dan Taiwan.

“Banyak yang telah berubah. Oleh itu, kita tidak dapat memberikan contoh untuk membandingkan 1998 dengan masa kini, di tengah-tengah situasi pelaburan yang berdepan perubahan,” katanya ketika ditanya mengenai perbandingan dividen yang diumum semasa krisis kewangan Asia yang lebih tinggi berbanding yang diumum hari ini.

Secara keseluruhan, PNB telah membayar pengagihan pendapatan kumulatif berjumlah RM152 bilion kepada semua pemegang unit ASB sejak penubuhannya pada 1990.

Jumlah aset PNB di bawah pengurusan telah tumbuh 5.7 peratus kepada RM311.9 bilion, dengan pendapatan bersih pro forma dan dana unit amanah RM10.7 bilion.

Unit dalam edaran turut meningkat 7.5 peratus kepada 253.8 bilion unit melibatkan kemua 14 dana.

PNB telah menyediakan pulangan yang lestari secara berterusan dengan merekodkan jumlah pembayaran RM13.2 bilion merentasi semua dana pada 2019. – Bernama

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link