Jepun pergiat usaha menyelamat mangsa 0 6084

TOKYO: Berpuluh-puluh ribu pekerja penyelamat meneruskan usaha mencari mangsa yang terselamat semalam, iaitu dua hari selepas Taufan Hagibis membadai Jepun.

Setakat ini angka korban meningkat sekurang-kurangnya 47 jiwa.

Hagibis membadai negara itu pada malam Sabtu lalu, namun ia membawa hujan lebat berterusan sebelum mengakibatkan tanah runtuh dan air sungai utama melimpah.

Lebih 110,000 penyelamat, termasuk 31,000 tentera, bertungkus-lumus sepanjang malam sehingga keesokan harinya mencari orang yang terperangkap dalam bencana itu.

Media tempatan mengatakan 47 orang terkorban, dengan agensi berita Kyodo melaporkan hampir 215 orang hilang. Taufan Hagibis merupakan antara taufan yang terkuat pernah membadai Tokyo dalam tempoh beberapa dekad.

Ia membawa angin dengan kelajuan sehingga 216 kilometer sejam. Kebanyakan kerosakan berpunca daripada hujan lebat dengan limpahan air di 21 batang sungai.

Kemusnahan itu memaksa beberapa perlawanan Piala Dunia Ragbi di Jepun dibatalkan. Sejumlah helikopter tentera dan bomba dikerahkan mengambil mangsa dari atas bumbung dan balkoni di beberapa lokasi.

Malangnya, kemalangan tragis berlaku di Fukushima apabila seorang wanita maut terjatuh ketika cuba diselamatkan. Di kawasan lain, penyelamat menggunakan bot untuk menyelamatkan ratusan orang yang terperangkap di rumah penjagaan warga emas yang ditenggelami banjir di Kawagoe, barat laut Tokyo.

Usaha menyelamat diteruskan dengan kira-kira 57,500 penduduk terputus bekalan elektrik dan 120,000 orang lagi mengalami gangguan bekalan air.

Televisyen tempatan menunjukkan tentera menaiki bot penyelamat getah di Fukushima, sementara di tempat lain pekerja bertungkus-lumus membersihkan lumpur.

Bencana akibat Taufan Hagibis menyebabkan ribuan orang ditempatkan di pusat perlindungan sementara. Kebanyakan perkhidmatan kereta api bawah tanah dan kereta api laju serta penerbangan beroperasi semula pada Isnin.-AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13428

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12899

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news