Kabinet setuju mansuh hukuman mati bagi 33 kesalahan 0 5938

KUALA LUMPUR: Jemaah menteri memutuskan hukuman mati bagi 33 kesalahan di bawah 8 akta dimansuhkan, termasuk Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata keputusan yang dicapai secara kolektif pada 10 Oktober lalu, turut merangkumi Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat 1971), Akta Senjata 1960, Akta Penculikan 1961, Akta Angkatan Tentera 1972.

Turut dinyatakan ialah Akta Industri Perkhidmatan Air 2006, Akta Perdagangan Strategik 2010 dan Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Susulan daripada keputusan itu, memorandum jemaah menteri telah diedarkan kepada semua kementerian berkaitan untuk mendapatkan ulasan dan pandangan orang awam mengenai keputusan kerajaan itu,” katanya pada sesi pertanyaan menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching) yang mahu kerajaan menyatakan pendirian mengenai pemansuhan hukuman mati, sama ada ia akan memberi pengecualian kepada jenayah kejam.

Sementara itu, pada sesi soal jawab lisan pula, Liew berkata, Rang Undang-undang Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) dijangka dibentang pada sidang Parlimen akan datang, selepas semua isu dan dasar dimuktamadkan.

Beliau berkata, mesyuarat susulan yang diadakan berhubung penubuhan IPCMC bersetuju terhadap usul yang dibentangkan bagi memastikan IPCMC benar-benar bebas, efektif dan mempunyai kuasa menangani masalah dalam agensi penguatkuasaan tersebut.

“Kerangka penubuhan IPCMC ini mengambil kira kuasa-kuasa yang lebih holistik dan selaras peruntukan undang-undang sedia ada dan juga sedang berkuat kuasa,” katanya menjawab soalan Maria Chin Abdullah (PH-Petaling Jaya).

Liew berkata, hak polis juga terjamin seperti termaktub di bawah Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

September lalu, kerajaan mengumumkan penubuhan IPCMC bagi menggantikan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC).-Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13420

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12893

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news