Kampus Muzium Sarawak dibuka September 2020 0 8575

KUCHING: Kampus Muzium Sarawak akan mula dibuka kepada orang ramai pada September 2020 walaupun projek itu sudah siap dan penyerahan kepada Kerajaan Sarawak oleh kontraktor akan dilakukan pada Mac depan.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, pihak muzium memerlukan masa yang lama untuk memindahkan artifak-artifak bersejarah ke Kampus Muzium Sarawak dan memastikan ia dipamerkan dengan diskripsi yang tepat.

Beliau juga berkata Kampus Muzium Sarawak yang bakal menjadi muzium kedua terbesar di Asia Tenggara akan diberi nama baharu semasa pengisytiharan rasminya pada September 2020.

“Seperti anda semua maklum, ini akan menjadi kebanggaan semua rakyat Sarawak. Saya berulang kali mengatakan tidak akan menjual Sarawak seperti syurga beli-belah tetapi kita akan menjual Sarawak untuk warisan, persekitaran dan semua itu. Dalam aspek inilah muzium memainkan peranan penting.

“Sebab itulah saya percaya kerajaan negeri membina sebuah muzium yang sangat besar, kedua terbesar di Asia Tenggara,” katanya ketika merasmikan pembentangan isi kandungan pameran galeri-galeri kekal di dalam projek Kampus Muzium Sarawak.

Berlangsung di sebuah hotel terkemuka di sini semalam, pembentangan dipengerusikan pengurus isi kandungan projek pameran Yasmin Khalid Nicholas dan Pengarah Reka Bentuk GSM Projek Singapore Laura Miotto.

Berdasarkan laporan berita sebelum ini, projek berkenaan dianggarkan bernilai RM308 juta dan antara yang tercanggih serta terbaik di rantau ini apabila siap.

Menurut Karim lagi, pembinaan bangunan Kampus Muzium Sarawak berjalan lancar kecuali selama seminggu pada September tahun lalu disebabkan wabak denggi.

Beliau berharap artifak-artifak dari muzium terdahulu yang disimpan di pelbagai tempat di bandar raya ini disimpan dan dipelihara dengan baik.

Secara peribadi Karim berharap muzium baharu itu dapat dibuka lebih awal memandangkan muzium lama ketika ini juga ditutup untuk kerja pembinaan.

“Saya berharap pembukaan muzium ini (Kampus Muzium Sarawak) yang dijadual pada September 2020 tidak akan ditangguh lagi. Ini kerana saya merasakan ia destinasi yang mesti dikunjungi.

“Siapa sahaja yang datang ke Kuching sama ada pelancong domestik atau asing, inilah tempat yang perlu dipromosikan oleh Lembaga Pelancongan Sarawak kepada mereka,” ujarnya.

Beliau juga berkata agak aneh untuk muzium lama ditutup setahun sebelum kerja pembinaan bermula kerana ia menghalang pelawat tempatan termasuk pelajar sekolah dan pelancong melihat sejarah Sarawak ketika muzium baharu sedang dalam proses pembinaan.

Dalam perkara berkaitan, beliau berharap apa jua struktur pengurusan diperkenalkan akan membawa muzium berkenaan dan pengurusan warisan kepada landasan lebih tinggi.

Beliau juga berharap sentimen politik, agama dan kaum dibangkitkan berhubung struktur tersebut.

“Jika saya ada mendengar perkara seperti ini, saya akan pastikan individu berkenaan disingkirkan. Saya mahu melihat muzium ini maju tanpa sebarang sentimen politik, agama dan kaum dalam pengurusannya.

“Saya akan melakukan apa sahaja jika perkara tidak sepatutnya berlaku. Jika mereka tidak suka saya, mereka boleh keluarkan saya daripada kementerian,” ujarnya.

Karim juga berikrar Kementeriannya akan membantu Jabatan Muzium dari segi perekrutan dan dana bagi melatih kakitangan muzium.

Hadir sama pada majlis itu, Pemangku Pengarah Jabatan Muzium Sarawak Suria Bujang dan wakil daripada pelbagai agensi dan persatuan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13359

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12732

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news