Kegagalan bayaran royalti 20 peratus: Kerajaan Sarawak harus dipersalahkan, kata Chong 0 5987

KUCHING, Sept 29: Kerajaan Sarawak harus dipersalahkan atas kegagalan perlaksanaan bayaran 20 peratus royalti minyak, dan bukannya Pakatan Harapan (PH), kata pengerusi PH Sarawak, Chong Chieng Jen.

Beliau berkata cadangan perjanjian telah ditawarkan kepada kerajaan negeri yang pada masa itu ialah sebahagian daripada Barisan Nasional (BN) sebelum pilihan raya umum 2018.

“Tapi kerajaan n egeri (BN) Sarawak telah menolak cadangan perjanjian yang ditawarkan PH.

“Saya yakin dokumen perjanjian tersebut masih dalam simpanan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg,” kata Chong pada sidang media di Ibu Pejabat Parti Tindakan Demokratik (DAP) di sini hari ini.

Chong yang juga Pengerusi DAP Sarawak menambah, tawaran 20 peratus royalti minyak itu adalah bersyarat dimana kerajaan negeri harus bertanggungjawab kepada perkara pendidikan dan kesihatan.

Selain itu, kata Chong, tawaran juga membabitkan 50 peratus dari hasil kutipan cukai dipulangkan kepada Sarawak.

“Tetapi Abang Johari dan GPS telah menolak tawaran. Mereka hanya ingin menggunakan 20 peratus bayaran royalti itu untuk kegunaan sendiri.

“Itu bukan yang kita tawarkan dalam cadangan perjanjian dan Abang Johari telah memilih untuk mengadakan rundingan dengan perdana menteri bersendirian.

“Kita tidak tahu mengapa beliau menolak tawaran,” tegas Chong yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Pengerusi PH merangkap Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Khamis lepas di New York mengatakan bahawa pembayaran tersebut benar-benar tidak boleh berjaya. — DayakDaily.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news