Kerajaan negeri janji dana tambahan untuk FAS 0 6023

KUCHING: Persatuan Bolasepak Sarawak (FAS) mendapat suntikan moral selepas kerajaan negeri mempertimbangkan untuk menambah dana tahunan kepada RM4 juta setahun bagi keperluan mengurus pasukan bola sepak negeri.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah semasa Majlis Pelancaran Jersi, Memperkenalkan Pemain dan Lagu Sarawak FA bertempat di Pasar Raya Besar Mydin Petra Jaya hari ini.

“Setiap tahun kita memberi geran kepada FAS sebanyak RM3.5 juta. Tetapi FAS ada menulis kepada kita untuk ditambahkan, jadi saya sudah bawa ke atas dan tidak akan menjadi masalah,” jelas Abdul Karim.

Beliau memberi jaminan tidak akan membiarkan FAS ‘terkapai-kapai’ kerana menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk memastikan setiap persatuan sukan dibantu terutama bola sepak yang merupakan sukan nombor satu di Sarawak.

Katanya, walaupun jumlah geran yang diterima FAS adalah yang terbesar berbanding persatuan sukan lain di sini, namun jumlah itu terlalu kecil jika dibandingkan dengan yang diterima pasukan-pasukan dari negeri lain.

Sehubungan itu, beliau turut menyeru badan-badan korporat di Sarawak untuk tampil menghulurkan sokongan kepada FAS.

Beliau juga berharap pasukan Liga Premier pada tahun ini beroleh keputusan yang lebih baik kerana hanya dengan prestasi yang baik dan konsisten akan menarik para peminat terus hadir di stadium untuk memberikan sokongan.

Pada sidang media sama, Abdul Karim turut mengumumkan pemilihan Stadium Sarawak sebagai lokasi perlawanan Liga Premier pada tahun ini dengan harga tiket masih dikekalkan seperti pada tahun lepas.

Terdahulu, Presiden FAS Datuk Posa Majais dalam ucapannya menyeru sokongan dari pihak kerajaan negeri, badan korporat mahupun swasta dalam bentuk kewangan atau kerjasama strategik untuk membantu meringankan beban ditanggung persatuan setiap tahun.

Katanya, setiap tahun, FAS memerlukan dana sekurang-kurangnya RM12 juta untuk menampung kos pengurusan pasukan senior, Piala Presiden, Piala Belia dan pasukan futsal lelaki dan wanita.

Selain itu katanya, dana besar juga diperlukan untuk menganjur kejohanan liga di peringkat tempatan yang menjadi landasan penting untuk mencungkil bakat-bakat berpotensi yang boleh diserap dalam pasukan Sarawak.

Hadir sama Menteri Muda Belia Dan Sukan Datuk Snowdan Lawan, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Korporat) Abdullah Saidol, Timbalan Pengarah (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Sarawak Zulhairy Zaidel, Pengarah Urusan Lea Holding (M) Sdn Bhd Raymond Sim dan barisan exco FAS. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7646

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5282

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news