‘Pasukan sudah beri banyak ruang kepada SuperKIP’ 0 386

‘Pasukan sudah beri banyak ruang kepada SuperKIP’

KUALA LUMPUR: Tiada istilah ‘habis madu sepah dibuang’ dalam tindakan PETRONAS Sprinta Racing Team menyingkirkan Khairul Idham Pawi dalam kem Moto3 mereka musim depan meskipun selepas pelumba negara itu mengalami pelbagai isu dalam dua tahunnya bersama pasukan.

Prinsipal pasukan, Datuk Razlan Razali berkata, pasukan sudah memberi banyak ruang kepada pelumba berusia 22 tahun itu untuk menunjukkan peningkatan baik ketika bersaing di kelas Moto2 – yang menyaksikan dia mengalami kecederaan serius di jari kelingking kanan dan terpaksa direhatkan sehingga penghujung musim 2019 dan juga aksi Moto3 musim ini.

Katanya, Khairul atau diberi julukan SuperKIP sudah diberi sehabis peluang untuk menunjukkan peningkatan dalam tahun yang dibelenggu dengan pandemik COVID-19 ini tambahan pula, pemenang di Grand Prix (GP) Argentina dan Jerman 2016 itu turut menjalani pembedahan membuang sebahagian jarinya itu Ogos lalu bagi membolehkan dirinya beraksi dengan lebih baik.

Begitupun, pengorbanan dan situasi dialami tidak boleh dijadikan jaminan kukuh untuk terus mengekalkan SuperKIP berada dalam pasukan musim depan apatah lagi pelumba dari Kampung Gajah, Perak itu tidak menggunakan peluang baki perlumbaan yang ada menunjukkan peningkatan prestasi diharapkan.

“Selepas setiap pusingan, kita berbincang, tanya apa masalah dan kita tukar apa yang perlu tetapi dia tak boleh juga buat (peningkatan). KIP (Khairul Idham) bukan rookie (pelumba muka baharu) tetapi seorang pelumba berpengalaman dan biasa di kejuaraan dunia dan kita jangka sesuatu yang lebih daripadanya.

“Sebagai pasukan profesional, yang ada sasaran tinggi, kita nak buat terbaik. Kita letak sasaran yang boleh dipersetujui oleh kedua-dua pihak pada awal tahun. Selepas itu, kita longgarkan sasaran, bertolak ansur mengenai tahap kompetitifnya daripada kelompok 15 terbaik ke kelompok 20 terbaik sehinggalah kami katakan ‘jangan sehingga (penamat) tercorot’.

“Itu bukan satu sasaran atau prinsip yang kita nak dalam pasukan ini. Hanya kerana dia seorang pelumba rakyat Malaysia. Itu kita tak nak. Saya percaya dia melalui segala-galanya daripada kecederaan, pengorbanan memotong jari tetapi itu (hakikat apabila) menjadi seseorang pelumba.

Prinsipal Pasukan PETRONAS Sprinta Racing Team, Datuk Razlan Razali. - NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali
Prinsipal Pasukan PETRONAS Sprinta Racing Team, Datuk Razlan Razali. – NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali

“Kalau dilihat, (Niki) Tuuli yang menggantikan Zulfahmi Khairuddin di Moto2 (tahun 2018), dia pun kemalangan, potong jari tetapi kembali bangkit dan meraih mata. Kita juga tidak melanjutkan kontraknya dan melepaskannya. Ini satu perjalanan (yang perlu dilalui) oleh semua pelumba.

“Tapi pokoknya, kita tak nak KIP jadi seperti itu, kita sudah buat yang terbaik tetapi tak nampak tanda-tanda dia boleh bangkit semula. Takkan kita mahukan seseorang pelumba itu apabila meraih penamat di tempat ke-22, ke-18, ke-19 dan kita gembira (dengan keputusan itu). Tidak, kita bukan begitu.

“Mungkin dulu kita ada satu pasukan saja iaitu Moto3, masa itu iya. Tetapi apabila pasukan ini sudah besar, ada Moto3, Moto2 dan MotoGP… tambahan pula semua pelumba menunjukkan peningkatan tetapi pelumba tempatan kita tidak begitu. Maka bagi saya, kita sudah tak tahu apakah yang perlu dilakukan lagi, jadi kita membuat keputusan untuk tidak menyambung kontraknya.”

Begitupun, Razlan berharap Khairul Idham menggunakan baki empat pusingan ini untuk menunjukkan peningkatan bagi membolehkan sebarang ruang rundingan dilakukan dalam usaha menyerap pelumba berkenaan ke Kejuaraan CEV – pentas yang turut disertai pelumba pelapis negara seperti bekas pelumba Moto3, Adam Norrodin di Kejuaraan Moto2 Eropah, Syarifuddin Azman di Kejuaraan Moto3 Remaja Dunia dan Muhammad Sharul Ezwan Sharil (European Talent Cup).

“Kalau dia boleh tunjukkan sedikit peningkatan, kita boleh pertimbangkan. Bukannya seperti buka laci ambil wang RM1 juta dan berikan kepada KIP untuk dia ke CEV Moto2. Jadi pelumba itu kena lakukan sesuatu.

“Kalau dia dapat tunjukkan sedikit peningkatan pun dan mampu menduduki posisi terbaik, maka mungkin saya boleh membantunya untuk ke CEV Moto2. Jika hanya memperoleh keputusan seperti ini (kelompok belakang) dan jika terus ingin ke Moto2 CEV, maka dia perlu cari jalan sendiri,” kata Razlan yang turut mendedahkan kos untuk membawa seorang pelumba ke saingan CEV boleh mencecah kira-kira RM1 juta. – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nilai Luqman naik dua kali ganda 0 511

Nilai Luqman naik dua kali ganda

KUALA LUMPUR: Prestasi memberangsangkan Luqman Hakim Shamsudin bersama KV Kortrijk menyaksikan nilai pasarannya naik dua kali ganda.

Ia selepas laman Transfermarkt meletakkan nilai €150,000 (RM740,000) sebagai tanda harga baharu buat Luqman berbanding sebelum ini €50,000 (RM246,500).

Ketua Pegawai Operasi Exeliq Sports Management Sdn Bhd, Faidauz Azhar menjelaskan secara asasnya beberapa perkara terutama prestasi semasa menjadi antara faktor penentu terhadap nilai pasaran seseorang pemain.

Beliau berkata, walaupun kemampuannya masih belum terbukti sepenuhnya bersama skuad utama KV Kortrijk, kejayaan penyerang berusia 18 tahun itu yang lebih mesra disapa Luqie oleh rakan sepasukan memberikan impak kepada pasukan bawah 21 tahun (B-21) kelab dan aksi persahabatan juga diambil kira dalam penilaian dibuat Transfermarkt.

“Biasanya Transfermarkt mengemaskini nilai pasaran terbaru pemain setiap jendela perpindahan. Saya tak pasti bagaimana pengiraan nilai pasaran pemain itu dibuat, tapi prestasi pemain diambil kira dalam penilaian itu.

“Mungkin sebab dia (Luqman) menjaringkan gol semasa aksi persahabatan dan ketika bersama skuad B-21. Kita pun memang sudah jangka nilai dia akan naik selepas dia ikat kontrak dengan Kortrijk.

“Sebenarnya graf dia bagus, semalam kita jangka dia tak dapat main, tapi sebaliknya dia beraksi dan selepas itu hantaran dia memberikan penalti (kepada Kortrijk). Itu pun antara ‘point’ yang dia dapat, kerana nilai pemain ini macam pasaran saham,” katanya kepada BH Sukan, semalam.

Penyerang muda berasal dari Kota Bharu, Kelantan itu mencipta sejarah muncul pemain Malaysia pertama membuat penampilan dalam liga utama Belgium, Jupiler Pro League selepas masuk sebagai pemain gantian pada minit ke-74 ketika berdepan RSC Anderlecht.

Sebelum ini, Luqman sudah mempamerkan aksi yang memberangsangkan bersama skuad B-21 termasuk meledak gol kemenangan KV Kortrijk ketika menentang KFCO Beerschot Wilrijk dalam aksi Kumpulan 2 Liga Belgium B-21, minggu lalu.

Selain itu, Faidauz juga tidak menolak kemungkinan populariti yang Luqman bawa kepada kelab itu turut menjadi antara penyumbang kepada nilai pasarannya.

“Kalau kita lihat pengikut di media sosialnya dan kelab juga meningkat dan jika berjaya memberikan aksi lebih baik selepas ini, nilai pasarannya juga akan terus meningkat,” katanya. – Berita Harian

Spread the news

Kehadiran Peng Soon-Liu Ying di ABM suntik motivasi 0 559

Kehadiran Peng Soon-Liu Ying di ABM suntik motivasi

KUALA LUMPUR: Kehadiran beregu campuran profesional, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying berlatih di Akademi Badminton Malaysia (ABM) secara tidak langsung membantu barisan beregu campuran yang lain lebih bermotivasi.

Kelibat gandingan pingat perak Sukan Olimpik Rio ke ABM ketika tiada pertandingan boleh dianjurkan kerana dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini tentunya bakal menambahkan persaingan dan memberi daya impak yang lebih baik terhadap pemain negara yang lain.

“Sekarang ini latihan seperti biasa,” kata Tan Kian Meng yang berpasangan dengan Lai Pei Jing yang menyifatkan kehadiran gandingan itu menjadikan mereka lebih bermotivasi.

“Walaupun tiada pertandingan tetapi kami semua perlu kekal fokus. Kehadiran Peng Soon-Liu Ying pula memang bagus kerana kami akan lebih bermotivasi dengan latihan yang lebih berintensiti tinggi.”

Ketika ini, gandingan Kian Meng-Pei Jing berada di ranking ke-11 dunia dengan peluang ke Sukan Olimpik Tokyo masih cerah. Namun dengan ketiadaan sebarang pertandingan ketika ini, mereka akan terus memberikan tumpuan kepada latihan.

“Dengan keadaan sekarang ini, tiada apa-apa yang boleh diharapkan atau diminta daripada BAM kerana BAM pun sudah melakukan yang terbaik untuk semua pemain. Mungkin akan ada kejohanan dalaman pada bulan depan.

“Namun apa yang boleh dilakukan hari ini adalah sentiasa memotivasikan diri untuk kekal positif,” kata Kian Meng.

Sebelum ini, BAM bersetuju membenarkan Peng Soon-Liu Ying berlatih di ABM dengan syarat perlu mematuhi semua SOP ditetapkan termasuk melakukan ujian calitan COVID-19 dan menginap di asrama ABM di sepanjang tempoh latihan.

Selain Peng Soon-Liu Ying, BAM turut menjemput beregu lelaki profesional, Goh V Shem-Tan Wee Kiong untuk berlatih bersama. Bagaimanapun, Pengarah Kejurulatihan BAM, Wong Choong Hann memberitahu V Shem-Wee Kiong menolak jemputan berkenaan. – Berita Harian

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link