Kerajaan PH terbukti dapat bekerjasama dengan baik 0 5974

KUALA LUMPUR: Selepas tujuh bulan mengambil alih tampuk pemerintahan negara, parti-parti komponen dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) terbukti dapat bekerjasama dengan baik, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata perkara ini sekali gus menyangkal sangkaan sesetengah pihak yang mendakwa parti-parti komponen dalam kerajaan PH tidak boleh bekerjasama.

“Walaupun ada sangkaan kita tidak boleh bekerjasama tetapi kerajaan PH dapat berjalan dengan berkesan dan kita membincangkan perkara-perkara dan ambil tindakan bersama, jadi sangkaan kita tidak boleh bekerjasama tidak benar sama sekali,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden PH di Menara Yayasan Selangor, di sini semalam.

Dalam perkembangan lain, Dr Mahathir berkata PH akan mengumumkan jumlah wang yang dikutip pada jamuan malam yang akan diadakan esok (hari ini) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) kerana tidak mahu kutipan wang tersebut dianggap sebagai rasuah.

Namun, beliau berkata pihaknya tidak akan mengumumkan nama individu yang memberi sumbangan dan jumlah yang disumbangkan pada majlis jamuam malam bagi mengumpul dana untuk menguruskan parti itu.

“Kami akan umum jumlah wang dipungut tetapi tidak akan mengumumkan siapa yang memberi dan banyak mana dia memberi.

Tetapi percayalah ini bukan ber’milion-million’ (berjuta-juta). Cuma masing-masing beri mungkin puluhan ribu dan jumlahnya mungkin tidak banyaklah.

Jadi ini kita kena isytihar awal supaya tidak dituduh terima duit rasuah,” katanya.Dr Mahathir turut menegaskan bahawa penganjuran majlis jamuan malam untuk memungut wang turut dilakukan oleh mana-mana persatuan dan organisasi.

“Jadi kita terpaksa pungut wang untuk pentadbiran parti kita tetapi kita khuatir jangan kutipan wang ini dianggap sebagai rasuah kerana kita tidak akan beri peluang kepada sesiapa pun, kerana mereka beli meja atau buat derma atau beli barang-barang dilelong semasa majlis makan malam itu,” katanya. — Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13408

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12782

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news