Kerajaan Sarawak Akan Terokai Lebih Banyak Baharu Dalam Bidang Ekonomi – Abang Johari 0 5670

KUCHING – Kerajaan Sarawak akan meneroka lebih banyak bidang baharu khasnya teknologi dalam usaha mengukuhkan ekonomi serta meningkatkan taraf hidup rakyat.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Abang Johari berkata, ia selaras dengan hasrat kerajaan ke arah Revolusi Industri (RI) 4.0.

“Sebagai contoh, Sarawak melalui Sarawak Energy Berhad mengendalikan penyelidikan pengeluaran hidrogen dan hidrogen boleh dijadikan ekonomi.

“Inilah teknologi baharu yang pelajar-pelajar akan teruskan dalam pengajian selari dengan era RI 4.0,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Hadiah Pelajar Cemerlang Yayasan Sarawak 2018 yang dihadiri Pengarahnya, Azmi Bujang di Dewan Serbaguna Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak di sini, semalam.

Abang Johari yang juga Pengerusi Yayasan Sarawak berkata, yayasan membuka ruang kepada pelajar yang layak untuk melanjutkan pengajian dalam disiplin baharu dari aspek teknologi.

Beliau memberitahu, masih banyak bidang atau disiplin baharu yang boleh diteroka dalam pendidikan yang boleh dijadikan sebagai perniagaan.

“Saya dan ahli kabinet lain serta atas kapasiti sebagai Ketua Menteri mahu meneroka bidang baharu khasnya dalam pengajian.

“Tambahan dengan kekayaan sumber kita ada, kita boleh menambah nilai sumber berkenaan sekali gus mengukuhkan ekonomi serta meningkatkan gaya hidup rakyat kita,” katanya.

Mengenai majlis penyampaian hadiah pelajar cemerlang berkenaan, Abang Johari berterima kasih kepada Yayasan Sarawak atas sumbangan diberikan kepada anak-anak Sarawak dalam pendidikan.

Katanya, hadiah itu bukan sahaja menjadi ganjaran ke atas usaha mereka, tetapi juga motivasi untuk melangkah lebih jauh ke institusi pengajian tinggi.

“Kita mengucapkan terima kasih kepada Yayasan Sarawak kerana sejak penubuhannya, yayasan telah melahirkan ramai intelektual dan mereka berjaya dalam karier masing-masing.

“Kerajaan Sarawak sudah pasti meneruskan misi seperti ini terutama kepada mereka yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah,” katanya.

Beliau memberitahu, kerajaan Sarawak sanggup melabur dalam pendidikan kerana tahu ia memberi pulangan terbaik iaitu mewujudkan lebih ramai masyarakat berpendidikan.

Hadir sama Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Dr Sim Kui Hian dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abu Bakar Marzuki. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news