Kes tipu jual tanah, polis cari Hashim Mohamad 0 6146

KUCHING: Polis sedang menjejaki seorang lelaki, Hashim Mohamad, 37, bagi membantu siasatan kes penipuan penjualan tanah bernilai RM1.05 juta.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Sarawak Superintenden Mustafa Kamal Gani Abdullah, pihaknya menerima satu laporan berhubung kes penipuan tanah daripada seorang kontraktor pada 4 Julai 2016.

Mangsa, 49, pada Oktober 2015 semasa berada di Kuching mendakwa diperdayakan dalam urusan pembelian tanah di Kuching yang bernilai RM1.05 juta.

Dalam urusan tersebut katanya, mangsa telah membuat pembayaran deposit berjumlah RM140,000 menggunakan cek.

“Mangsa dijanjikan dalam tempoh setahun tanah tersebut akan ditukar hak milik kepada nama mangsa.

“Tetapi setelah semakan dengan pejabat tanah mendapati tanah tersebut masih tidak ditukar atas nama mangsa,” dedahnya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan individu dikehendaki terbabit boleh menghubungi Pegawai Penyiasat Inspektor Mohd Khir Johari Esa di talian 013-3721981 atau Inspektor Hamizan Ismail 016-4455695. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news