“Rakyat Adalah Boss” – Chong 0 6435

KUCHING, Mei 26: Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Chong Chieng Jen meminta penduduk Sarawak mengikis anggapan yang menteri, timbalan menteri atau wakil rakyat adalah “bos” atau tuan kepada mereka.

“Kami adalah wakil rakyat, kami adalah orang gaji kepada rakyat, kami bukan bos. Menteri, timbalan menteri, kami juga bukan bos, kami adalah orang gaji untuk rakyat,” katanya ketika merasmikan Majlis Berbuka Puasa dan Pengagihan Zakat Koperat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) di Dewan Serbaguna Batu Kitang, di sini, hari ini.

Di majlis tersebut, Chong menyampaikan peruntukan zakat koperat SSM berjumlah keseluruhannya RM60,200 dengan RM37,200 kepada 248 orang asnaf di Kampung Batu Kitang dengan setiap mereka menerima RM150 manakala RM23,000 kepada tujuh masjid dan surau sekitar Batu Kitang.

Chong berkata dalam kerajaan pusat baru yang ketika ini, rakyat adalah “boss” dan sekiranya ada sebarang masalah dihadapi rakyat maka perkara itu mesti dimaklumkan kepada wakil rakyat, timbalan menteri atau menteri dalam kerajaan baru itu.

“Kamu (rakyat) adalah boss, jadi sebarang masalah kamu, sampaikanlah kepada kami dan adalah menjadi tanggungjawab kami untuk berkhidmat kepada rakyat,” katanya, sambil menambah pihaknya akan sedaya upaya membantu menyelesaikan masalah dan aduan tersebut.

Katanya urus tadbir kerajaan baru sekarang juga beza dengan kerajaan sebelum ini dengan sebarang aduan atau masalah rakyat boleh disampaikan dengan hanya satu panggilan telefon sahaja.

“Melalui nombor telefon saya, sesiapa sahaja boleh menghubungi saya, tidak ada dinding yang kamu perlu lintasi, kami semua di sini untuk kamu,” katanya.

Selain itu, beliau menjelaskan bahawa dibawah pimpinan kerajaan pusat yang baru, pihaknya juga akan memastikan semua lapisan rakyat negara ini tidak tercicir dari arus pembangunan negara supaya mereka yang menjadi penerima sumbangan zakat terbabit boleh berubah menjadi pemberi sumbangan itu. — DayakDaily

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13251

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12715

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news