Lebih 1,200 orang maut dalam gempa/tsunami Sulawesi 0 6130

JAKARTA: Angka korban gempa bumi dan tsunami di Sulawesi Tengah meningkat kepada 1,234 mangsa setakat 1 tengah hari tadi.

Menurut Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia, jumlah itu dikhuatiri terus meningkat berikutan banyak kawasan belum dapat dimasuki pasukan mencari dan menyelamat.

“Lebih 6,000 anggota mencari dan menyelamat terdiri daripada tentera, polis dan agensi berkaitan menghadapi pelbagai kekangan untuk memasuki kawasan yang teruk terkesan gempa dan tsunami itu,” katanya.

Gempa bumi bermagnitud 7.4 pada skala Richter menggegarkan Kota Palu dan Donggala yang turut mengakibatkan tsunami Jumaat lepas, serta turut disusuli lebih 250 gempa susulan setakat ini.

Kawasan perkampungan di wilayah Tondo, Parimo, Punglere dan Petobo yang ramai penduduknya dilaporkan “lenyap”, ditenggelami lumpur dan musnah teruk akibat gempa dan tsunami.

Pihak berkuasa Indonesia khuatir ramai penduduk di kawasan itu hilang dihanyutkan tsunami atau tertimbus dalam lumpur, runtuhan rumah dan bangunan.

Ketua Pusat Data Informasi dan Hubungan Masyarakat BNPB, Sutopo Purwo Nugroho berkata, berdasarkan perangkaan setakat 1 tengah hari tadi, lebih 1,700 rumah dan bangunan musnah dan beratus penduduk cedera.

“Jumlah itu pasti meningkat, pihak BNPB masih menjalankan pendataan.

“Pihak berkuasa kini mendirikan rumah sakit sementara (khemah untuk rawatan dan perubatan) di kawasan-kawasan lapang bagi tujuan rawatan perubatan,” kata Sutopo.

Katanya, lebih 30,000 penduduk yang terjejas akibat gempa bumi dan tsunami amat memerlukan bantuan air bersih, makanan, selimut dan ubat-ubatan.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13217

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12678

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news