Lim Kit Siang tidak mahu jadi menteri kabinet 0 5553

Selepas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan fasa pertama kabinet Jumaat lalu, antara persoalan yang timbul adalah Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang yang tiada dalam senarai itu.

Bagaimanapun, hari ini, anggota parlimen DAP itu dipetik China Presssebagai berkata, beliau tidak mahu dilantik dalam kabinet baru itu.

Kata Lim selepas program penghargaan kepada pengundi di Skudai, DAP sudah mempunyai bakat yang mencukupi dalam barisan menteri yang baru.

Lim menambah, beliau sebelum ini sudah memaklumkan untuk tidak menjadi menteri, namun memberi jaminan akan terus menggesa pembaharuan untuk menjadikan Malaysia negara yang lebih baik.

Setakat ini, DAP mempunyai empat wakil dalam barisan 13 menteri. Lim Guan Eng dalam kementerian kewangan, Anthony Loke dalam kementerian pengangkutan, Gobind Singh Deo dalam kementerian komunikasi dan multimedia, serta M Kulasegaran dalam kementerian sumber manusia.

Dr Mahathir sebelum ini mengumumkan bahawa kabinet awal akan terdiri daripada kementerian utama dan akan disusuli dengan kementerian lain.

Sementara itu, ketika ditanya berhubung operasi penggeledahan polis yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, Lim berkata polis perlu mengaji semula prosedur standard operasi (SOP).

“Dan SOP itu tidak hanya kepada perdana menteri, tapi semua orang,” katanya. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14304

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news