LRT Kuching Raya telan kos RM10.6 bilionn 0 5635

KUCHING: Sistem Aliran Transit Ringan (LRT) di Kuching Raya akan dikendalikan sepenuhnya oleh sebuah syarikat baharu milik kerajaan, Sarawak Metro.

Ketua Menteri,Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, syarikat ini bukan sahaja bertanggungjawab memastikan projek perintis ini dapat disiapkan, malah memastikan ia dilaksanakan dengan jayanya.

“Kita menganggarkan kos keseluruhan projek ini sekitar RM10.6 bilion.

“Jajaran Kota Samarahan – Sungai Batu – Damai sejauh 62.4 kilometer akan menelan kos sebanyak RM4.4 bilion atau sekitar RM72 juta per kilometer.

“Laluan Serian-Senari sejauh 82 kilometer akan menelan kos RM5.4 bilion atau RM66.4 juta per kilometer.

“Manakala Laluan Penyuraian Kuching sekitar 10.8 kilometer dijangka menggunakan kos RM819 juta atau RM76.3 juta per kilometer,” katanya ketika sidang media di Wisma Bapa Malaysia sebentar tadi.

Abang Johari menjelaskan, kos di Kuching agak murah memandangkan ia menggunakan sistem tram, yang sesuai dengan navigasi bandar raya ini.

“Kita akan membiayai projek ini menerusi Bank Pembangunan Sarawak (DBOS).

“Perolehan jangka panjangnya pula akan diperolehi hasil daripada harga tambang, pembangunan hartanah di kawasan New Transit Oriented Development (TOD), yang bermaksud pembukaan kawasan baharu di sekitar stesen.

“Pada masa yang sama, kita juga akan mewujudkan persekitaran komersial di sekitar stesen, dan menggenakan sewa yang berpatutan.

“Apa yang kita lakukan ini adalah mengikut model Hong Kong,” jelasnya lagi.

“Yang penting, pelaksanaan projek ini dapat menjimatkan masa, wang ringgit dan mengurangkan penggunaan kenderaan di jalanan,” tegasnya lagi.

Peluang pekerjaan tegasnya, dapat diwujudkan dengan pembinaan tiga laluan ini melahirkan 20,919 peluang pekerjaan.

“Berdasarkan kajian kita, laluan pertama akan mewujudkan 8,679 peluang pekerjaan; laluan kedua (10,420) dan laluan ketiga (1,820). –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news