Lucas jadi hero, bawa Spurs ke perlawanan akhir jumpa Liverpool 0 5947

Pemain dari Brazil, Lucas Moura menjadi hero dan penyelamat Tottenham Hotspur apabila melakukan hatrik untuk bangkit menewaskan Ajak Ajax Amsterdam 3-2 sebentar tadi.

Separuh masa pertama peluang Ajak untuk melakukan kejutan agak mustahil apabila ketinggalan 0-2 kepada Ajax hasil jaringan M. de Ligt dan H. Ziyech pada minit yang ke 5′ dan 35′

Namun di separuh masa kedua, Spurs bangkit apabila Lucas menjaringkan dua dalam tempoh 4 minit iaitu pada minit yang ke 55’dan 59′. Dua jaringan tersebut telah menjadikan kedudukan 2-2. Namun Spurs masih kalah dari segi agregat iaitu 3-2 selepas tewas 1-0 pada perlawanan pertama di tempat sendiri.

Ketika perlawanan mahu tamat dan penyokong Ajax sudah mulai meraikan kemenangan dan kemaraan Ajax ke perlawanan akhir, muncul Lucas sekali lagi menjaringkan gol yang tidak terduga hasil serangan pantas.

Dengan kemenangan tersebut Spurs akhirnya menarik nafas lega dan kini mencipta sejarah mara ke perlawanan akhir Liga Juara Eropah untuk berjumpa Liverpool. Spurs layak dengan aggergat 3-3 berdasarkan peraturan gol ditempat lawan. – Kanek Miak Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7643

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5282

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news