Malaysia akan lancar kereta terbang tahun ini 0 7332

Ya, anda telah baca ‘statement’ itu dengan betul. Menurut Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusoff, kereta terbang pertama keluaran Malaysia akan bakal diperkenalkan secara umum kepada semua.

Menurut beliau, kereta terbang negara pertama ini merupakan sebuah langkah ke masa hadapan negara dan yang berinovatif tinggi serta akan dipacu menggunakan segala teknologi tempatan. Mereka juga positif berkenaan pelancaran tahun ini kerana teknologi sudah ada dan bersedia untuk diguna.

Selain dari kebolehan untuk terbang dan mengelak terus segala kesesakan lalu lintas yang terpaksa dilalui oleh rakyat-rakyat marhaen bersama tol yang mungkin dimansuh dan had kelajuan motor yang bakal dihadkan ke 70km/h (apa pun tak boleh), kereta terbang buatan Malaysia ini dikatakan ‘selamat’ untuk diterbang pada altitude rendah pada kelajuan yang tidak terlalu ekstrim.

Menurut Datuk Seri Mohd Redzuan, “Tahun ini ialah sasaran yang tepat kerana teknologi untuknya sudah siap tersedia. Sekarang ini ialah lebih kepada kesegeraan implimentasinya. Projek itu juga bakal menggunakan kebolehan negara di dalam industri aero angkasa, drone dan Kenderaan Terbang Tanpa Pemandu (UAV) serta industri automotif.”

Projek kereta terbang ini merupakan projek yang berbeza dari projek kereta nasional Malaysia ketiga dan dikatakan akan memerlukan kos sebanyak RM 1 juta untuk menghasilkan sebuah prototaip tahun ini. Persoalannya, sempat ke prototaip ini diperkenalkan tahun ini dan adakah Malaysia mampu menjadi negara pengeluar dalam segmen futuristik tersebut?

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news