Malaysia hantar kontinjen besar ke Sukan SEA 2019 0 6584

KUALA LUMPUR – Malaysia dijangka menghantar kontinjen paling besar ke temasya Sukan SEA 2019 di Filipina yang dijadualkan berlangsung November depan.

Jumlah tersebut bagaimanapun hanyalah untuk Sukan SEA yang dianjurkan di negara luar memandangkan kontinjen paling besar yang pernah dicatatkan ialah sewaktu Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur dengan jumlah seramai 1,234 orang.

Chef de Mission (CDM) Sukan SEA 2019, Datuk Megat Zulkarnain Omardin berkata, jumlah tersebut adalah lebih besar dari kontinjen negara ke sukan sama pada 2007 di Korat, Thailand iaitu sebanyak 1,114 orang.

“Kontinjen yang paling ramai kita pernah hantar ialah sewaktu kita menjadi tuan rumah Sukan SEA 2017. Kita menghantar kontinjen paling ramai untuk temasya sama yang dianjurkan oleh negara jiran ialah di Korat, Thailand pada 2007.

“Jadi di Filipina ini akan mengatasi temasya tahun 2007. Ini kerana jumlah sukan yang dipertandingkan banyak dan kita turut mengambil bahagian dalam 51 jenis sukan.

“Setakat ini jumlah kontinjen yang kita telah daftarkan berjumlah 1,300 orang. Jika ada pengurangan daripada jumlah tersebut, saya fikir jumlah kontinjen yang kita hantar adalah lebih banyak dari 2007,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat bersama pengurus pasukan Sukan SEA 2019 di Wisma Majlis Olimpik Malaysia (MOM) di sini semalam.

Mengulas lanjut, Megat menjelaskan jangkaan yang diletakkan terhadap para atlet untuk meraih pingat sebanyak mungkin turut tinggi memandangkan Malaysia masih memegang reputasi selaku juara keseluruhan dua tahun lalu.

“Apabila kita menghantar kontinjen yang ramai, sudah tentu kita mahu hasil yang sepadan,” jelasnya. – K! ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7673

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5306

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news