Mangsa kebakaran di Jalan Pengerang Kadir di Sarikei di bantu 0 5654

SARIKEI: Ahli Parlimen Tanjung Manis P206 Tanjung Manis, Yusuf Abd Wahab menziarahi mangsa kebakaran di Jalan Pengeran Kadir di sini, hari ini.
Beliau meluangkan masa kira-kira sejam bertemu dan menghulurkan sumbangan di samping meninjau kediaman mangsa yang musnah dalam kejadian pada 26 Julai lalu.
Sehubungan itu, beliau akan mencari langkah penyelesaian jangka panjang bagi membantu mangsa.

β€œKita bersimpati dengan dua warga emas yang kehilangan tempat berteduh apabila rumah yang dibina oleh kerajaan melalui Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) musnah dalam kejadian ini,” katanya.

Kejadian turut memusnahkan sebuah lagi rumah berhampiran menyebabkan enam penyewanya tinggal sehelai sepinggang.

Bagaimanapun kesemua mangsa terselamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan. Jiwa Bakti 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news