Melakukan hubungan seks sejenis, berzina boleh direjam di Brunei 0 6376

KUALA LUMPUR: Kesalahan berzina dan seks sejenis boleh dikenakan hukuman rejam sampai mati di Brunei, mulai minggu depan, menurut pihak berkuasa.

Difahamkan, undang-undang Syariah itu ditangguhkan pelaksanaannya selama empat tahun ekoran kritikan hebat.

Negara kesultanan kecil itu akan melaksanakan kanun keseksaan tegas baharu terbabit, mulai Rabu depan. Ia turut memperuntukkan hukuman potong tangan dan kaki untuk kesalahan mencuri.

Hubungan sejenis diharamkan di Brunei, namun ia akan menjadi kesalahan yang membawa hukuman maut dan undang-undang itu hanya dilaksanakan terhadap Muslim sahaja.

Hukuman baharu untuk mencuri adalah pemotongan tangan kanan untuk kesalahan pertama dan kaki kiri untuk kesalahan kedua.

Satu notis terhadap Jabatan Peguam Negara Brunei pada 29 Disember lalu memaklumkan hukuman itu akan berkuatkuasa mulai 3 April depan.

Brunei pertama kali mengumumkan langkah itu pada 2013, namun pelaksanaannya tertangguh kerana pihak berkuasa memperincikan cara pelaksanaan sambil dikritik hebat kumpulan hak asasi. – AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13212

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12674

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news