Mufti gesa pemainan dalam talian PUBG diharamkan 0 7202

SEREMBAN: Permainan dalam talian ‘PlayerUnknown’s Battleground’ (PUBG) yang menjadi kegilaan ramai, perlu diharamkan kerajaan kerana mendidik generasi muda ke arah aktiviti keganasan selain menghilangkan perasaan belas kasihan.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad, berkata kerajaan perlu memikirkan perkara itu kerana ia jelas dapat memberi kesan terhadap kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.

“Bagi saya permainan seperti ini sudah lama dirancang dalam tempoh yang lama. Tujuannya membentuk generasi muda menyukai aktiviti perang, tempur dan ganas,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Yusof berkata, bagi umat Islam, ia bukan amalan yang baik dan boleh melalaikan kerana bermain menggunakan komputer riba atau telefon bimbit.

“Sebagai kerajaan, perhatikanlah baik atau buruk dan sama ada ia sesuai dijadikan sukan elektronik di negara ini,” katanya sambil menambah, permainan itu juga tidak sesuai dengan kehidupan seharian umat Islam.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan wajib mengekangnya kerana PUBG boleh menghilangkan perasaan simpati, belas ihsan, kasih sayang dan membentuk anak muda yang tidak perasaan.

“Kita tidak tahu apa yang akan berlaku di kemudian hari. Dalam keadaan semasa, jika hukuman mati mahu dihapuskan, tidak mustahil suatu hari nanti senjata api boleh dimiliki tanpa lesen. Jika PUBG sudah dihadam ramai anak muda, fikirkanlah kesannya,” katanya.

Mengenai serangan pengganas ke atas dua masjid di Christchurch, New Zealand, Jumaat lalu, beliau berkata, kejadian itu disebabkan pemimpin atasan dunia yang membentuk kebencian terhadap Islam.

“Mereka yang mewujudkan Islamofobia. Jika orang atas sudah membenci Islam, menjadi perkara biasa bagi rakyat bawahan melakukan pembunuhan,” katanya yang sedih dengan penindasan terhadap umat Islam. – Berita Harian Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13420

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12893

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news