PENJELASAN KENAPA POLIS MENASIHATKAN AGAR RISE OF SARAWAK EFFORTS (ROSE) PENGANJUR TUNDAKAN FORUM IDRIS BUANG – ANDREW LO 16/3/2019 0 5745

PERTAMA, FORUM ATAU DEBAT INI HANYA DI TUNDA SAHAJA. IA BUKAN DI BATAL TERUS . PIHAK PENGANJUR TIDAK MEMENUHI SYARAT MENGIKUT UNDANG2 .

KITA HANYA MENUNGGU SUATU TARIKH BARU DALAM MASA TERDEKAT , IN SYA ALLAH. PERTEMUAN DENGAN SDR ANDREW LO INI MEMANG PERLU UNTUK KEDUA-DUA PIHAK SELESAIKAN SECARA PROFESSIONAL BERHEMAH DAN MENGIKUT ‘ RULE OF LAW’, BUKAN CARA “CINCAI CINCAI” ATAU “LAW OF THE JUNGLE”.

INI LAH YANG SAYA MAHU DAN GARAP HARAPKAN.
PADA TENGAHARI TERSEBUT PIHAK POLIS ADA MEMBERITAHU SAYA DAN PIHAK PENGANJUR ,JIKA FORUM YANG BAKAL DIBUAT DI TENGAH2 SHOPPING CENTRE SUMMER MALL DI ADAKAN JUGA TANPA ADA PERMIT POLIS TERLEBIH DAHULU, MAKA INI BERMAKNA PERHIMPUNAN
TERSEBUT TIDAK MENGIKUT UNDANG UNDANG DAN MEREKA TERPAKSA MEMBUAT LAPORAN POLIS DAN MEMBUKA KERTAS SIASATAN TERHADAP PENGANJUR DAN YANG BERKENAAN. .

INI JUGA TERMASUK SAYA SABAGAI AHLI PANEL PIHAK POLIS JUGA MEMBERITAHU AKAN ADA TINDAKAN SUSULAN TERHADAP LANGGARAN UNDANG2 MENGENAI PERHIMPUNAN KETIADAAN PERMIT TERSEBUT.

INI MENDEDAH PENGANJUR , ANDREW LO DAN JUGA SAYA. SEMUA KAMI BOLEH DIDAKWA MENGIKUT AKTA PERHIMPUNAN AMAN 2012 SEKSYEN 9 , MAKSIMA DENDA RM10,000. SAYA BOLEH HILANG KELAYAKAN SEBAGAI ADUN- AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI SARAWAK, JIKA DIDENDA HANYA RM2000 ATAU LEBIH SAHAJA .

INI TERMAKTUB DALAM PERKEMBAGAAN SARAWAK DAN PERSEKUTUAN MALAYSIA. INI LAH RISIKO NYA.
POLIS SUDAH MENASIHATI SEMUA PIHAK TENTANG PERLUNYA PERMIT DAN ADA BAIKNYA PENUNDAAN DIBUAT KE TARIKH LAIN.

DAN MEREKA TEGAS MENGATAKAN MEREKA TERPAKSA IKUT S.O.P. MEREKA UNTUK MEMBUAT REPORT TENTANG PERHIMPUNAN TERSEBUT KERANA TIADA PERMIT POLIS. MUNASABAHKAH JIKA KITA ENGKAR NASIHAT MEREKA ?

JIKA DIDAKWA ADAKAH MAHKAMAH AKAN MENGAMBIL RINGAN SIKAP ENGKAR KITA TERHADAP PIHAK POLIS? TENTU MAHKAMAH AKAN MENGAMBIL BERAT DAN PASTI MEMBERATKAN HUKUMAN DENDA TERHADAP SEMUA KAMI.

KITA SEMUA IAITU PEGAWAI2 ROSE/ PENGANJUR , SDR ANDREW LO DAN SAYA TIDAK ADAN DAPAT TERLEPAS DARI TUDUHAN “UNLAWFUL ASSEMBLY , ATAU MENGABMBIL BAHAGIAN DALAM PERHIMPUNAN TANPA PERMIT” . MAHKAMMAH TETAP MENGENAKAN DENDA BERAT KERANA “SIKAP ENGKAR” ATAU ANGKUH TERHADAP NASIHAT POLIS, LEBIH2 LAGI JIKA TERCETUS PERGADUHAN DAN LAIN2 HURU HARA , KERANA TIADA JAMINAN SEKURITI.

SEBAB SEKURITI ADALAH “PARAMOUNT” ATAU TERAMAT PENTING ITU, POLIS PERLU DIMINTA PERMIT LEBIH 10 HARI SEBELUM FIRUM ATAU EVENT TERSEBUT . KEAMANAN AWAM TEMPAT AWAM AMAT DI RISAUI OLEH PIHAK POLIS. MEREKA TIDAK DAPAT MENJAMINKAN KERANA TIADA PERMOHONAN PENGANJUR.

PATUTKAH SAYA TERUS EGO, ANGKUH DAN ENGKAR TERHADAP NASIHAT PROFESSIONAL PIHAK POLIS? SAYA TERKEJUT DAN HAIRAN KENAPA SDR ANDREW LO DALAM POSTING FB NYA MENYARANKAN AGAR SAYA SEPATUTNYA MENGGUNAKAN KEDUDUKAN SAYA SEBAGAI ADUN UNTUK MEMINTA PIHAK POLIS MEMBENARKAN
SAJA PERHIMPUNAN FORUM TERSEBUT WALAUPUN TANPA PERMIT?

BAGI SAYA SARANAN INI ADALAH SALAH DAN HANYA MENUNJUKKAN KEKURANGAN SESEORANG DARI SEGI PENGETAHUAN DAN PENGALAMAN MELIBATKAN TUGASAN POLIS DAN UNDANG2 KRIMINAL (CRIMINAL LAW).
JIKA SAYA BERBUAT DEMIKIAN SAYA JUGA BOLEH MENYALAHI UNDANG2 DARI SUDUT MEREMEHKAN ATAU MENGGANGU TUGASAN POLIS SERTA MENGHALANG PROSES LAW ENFORCEMENT DAN LAIN2 LAGI.

SARANAN SDR ANDREW LO TERSEBUT HANYA BOLEH MENRENDAHKAN DIRINY SEBAGAI TIDAK PROFESSIONAL. SIAPA SAYA, SIAPA KITA NAK SURUH PIHAK POLIS UNTUK MENUTUP MATA SEBELAH TERHADAP SATU KESALAHAN YANG NYATA BAGI MEREKA? . NANTI PULA ADA PERSEPSI KITA DITUDUH MERASUAH PIHAK POLIS, BETUL TAK?
MAKA, DENGAN RENDAH DIRI TERHADAP PIHAK POLIS SAYA BERTERIMA KASIH KERANA MEREKA MEMBERIKAN SAYA NASIHAT YANG TEPAT.

HANYA SAYA AMAT BERASA HAMPA TERHADAP PENGANJUR DAN JUGA SEKARANG RASA TERKILAN SERTA TERKEJUT DENGAN SARANAN SDR ANDREW LO TERSEBUT YANG KURANG PROFESSIONAL DALAM POSTING FB NYA ITU.

BAGI MEREKA YANG TAK TAHU HUJUNG PANGKAL CERITA SEBENARNYA BACALAH PENJELASAN INI DENGAN BAIK DAN BUAT LAH SEMAKAN SEDIKIT MENGENAI AKTA DAN
UNDANG2 YANG ADA BERKENAAN.
INGAT LAH , JIKA SAYA TERDEDAH KEPADA RISIKO UNTUK DIBAWA KE MAHKAMAH DAN DI DENDA LEBIH DARI RM2000, PIHAK PENGANJUR DAN SDR ANDREW LO BOLEH PULANG RUMAH SENANG HATI BERSIULAN SELEPAS MEMBAYAR DENDA .

TETAPI BAGI SAYA? RISIKONYA MACAM MANA ? PALING AMPUH MENERIMA HUKUMAN NANTI ADALAH SAYA. SEBAGAI ADUN SAYA “AKAN”DILUCUTKAN DARI KERUSI ADUN N16 MUARA TUANG IAITU HOME-GROUND SAYA BAGI FORUM ITU, DAN SATU PILIHANRAYA KECIL ( BY-ELECTION) PASTI AKAN DIISTIHARKAN JIKA HUKUMAN ITU BERLAKU. PIHAK SPR AKAN MENGGUNA JUTAAN WANG RAKYAT UNTUK MENGADAKAN PRK YANG DIBAYANGKAN INI.

KAN BAIK JIKA WANG TERSEBUT DIGUNAKAN UNTUK RAKYAT SARAWAK TERMASUK DI MUARA TUANG DARI DI BOROSKAN DALAM PRK YANG TERPAKSA DIBUAT DISEBABKAN ATAU KERANA MELAYAN EGO UNTUK MENURUT NAFSU BERKOBAR NAK CEPAT2 BER-FORUM SEPERTI DISARANKAN OLEH SDR ANDREW LO DAN PIHAK PENGANJUR?

HARAP YANG MEMBACA INI SUDAH ADA FAHAM? BAGI YANG MASIH TAK FAHAM – BAIK DIAM
DIAM LAH DULU, BERSABARLAH …,ELAK LAH DARI MEMBUAT KOMEN KOMEN MENGHINA SAYA ATAU SESIAPA LAIN DGN YANG BUKAN2 !

APA KATA , KITA SAMA2 TUNGGU TARIKH BARU FORUM TERSEBUT . SAYA BERJANJI DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA ESA DAN SAYA TEKAD , INSYA ALLAH , AKAN HADIR KE FORUM INI NANTI AGAR SAYA DAPAT TURUT MENYUMBANG KE ARAH KEBAIKAN NEGERI SARAWAK SECARA AMNYA .

SAYA BERHARAP PIHAK PENGANJUR AKAN KEBIH PROFESSIONAL, ADIL DAN JANGAN BERAT SEBELAH, TEKUS DAN TULUS MENGIKUT UNIVERSAL RULES OR GUIDELINES OF PROPER FORUM OR DEBATE SO THAT THERE IS DECORUM , NI SWAYING DIGRESSION ETC FROM THE TOPIC, FAIRNESS & HONESTY OF FAIRPLAY BY ALL INVOLVED INCLUDING THE AUDIENCE
TERIMA KASIH.
Wslm

Idris Buang
17.March 2019

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13418

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12888

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news