Najib keluar lepas disoal siasat 7 jam 0 5559

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak menghabiskan kira-kira tujuh jam di bangunan ibu pejabat SPRM di Putrajaya, yang mana beliau disoal-siasat mengenai isu syarikat SRC International.

Soal-siasat itu berlangsung sekitar enam jam dengan Najib diberikan 40 minit waktu rehat.

Najib berjalan keluar bangunan SPRM sekitar jam 4.45 petang tadi dan memberitahu pemberita bahawa SPRM telah siap merekodkan keterangannya mengenai siasatan deposit RM 42 juta daripada SRC International ke dalam akaun peribadinya.

“Saya telah menjawab kesemua soalan sebaik yang saya boleh.

“SPRM telah melaksanakan tugas mereka dengan profesional. Mereka kata sesi merekod kenyataan saya telah selesai,” kata Najib.

Awal hari ini, beliau tiba ke ibu pejabat SPRM menaiki kenderaan Toyota Vellfire dengan plat pendaftaran QMN 11 sekitar jam 9.45 pagi dan masuk ke dalam bangungan itu tanpa bercakap kepada pemberita.

Ini merupakan soal-siasat kedua bekas presiden Umno itu dengan SPRM minggu ini.

Pada Selasa lalu, SPRM menyoal-siasat Najib kira-kira lima jam berkaitan perpindahan RM42 juta daripada SRC ke akaun peribadi beliau.

Sesi soal-siasat pertama itu berlangsung di tengah-tengah serbuan ke premis berkaitan Najib dan merampas RM120 juta wang tunai dan barangan kemas serta lainnya yang bernilai RM200 juta.

Ketika itu timbul desas-desus Najib akan ditangkap. – Malaysiakini

 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14362

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news