Najib tidak mengaku terima wang hasil aktiviti haram 0 5603

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas tiga pertuduhan menerima wang hasil daripada aktiviti pengubahan wang haram berjumlah RM42 juta berkaitan dana syarikat SRC International Sdn. Bhd. 

Najib, 65, yang diwakili peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah membuat pengakuan itu selepas ketiga-tiga pertuduhan itu diulangi terhadapnya untuk direkodkan pengakuan dalam prosiding di hadapan Hakim Datuk Azman Abdullah pada pukul 10.32 pagi.

Terdahulu, kesemua pertuduhan itu dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Azura Alwi sebelum dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan pertama, Najib didakwa menerima hasil daripada aktiviti haram berjumlah RM27 juta yang merupakan hasil daripada aktiviti haram melalui Realtime Electronic Transfer of Fund And Securities (Rentas) yang dimasukkan ke dalam akaun miliknya di AmIslamic Bank.

Pertuduhan kedua, Najib telah menerima wang berjumlah RM5 juta yang merupakan hasil aktiviti haram melalui Rentas.

Bagi pertuduhan ketiga pula, Najib telah menerima wang berjumlah RM10 juta yang merupakan hasil aktiviti haram melalui Rentas.

Beliau dituduh melakukan kesemua perbuatan itu di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan Ambank Group, No 55, Jalan Raja Chulan, di sini pada 26 Disember 2014 dan 10 Februari 2015.

Kesemua pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 4(1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Akta itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun atau denda tidak kurang lima kali ganda jumlah wang haram atau tidak lebih RM5 juta jika sabit kesalahan.

Turut hadir dalam prosiding itu, Mohd. Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib dan suami Daniyar Kessikbayev yang berada di galeri awam.

Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan Pejabat Jabatan Peguam Negara,
Datuk Hanafiah Zakaria memohon mahkamah menggabungkan kesemua pertuduhan itu dengan kes terdahulu iaitu tiga pecah amanah dan satu rasuah di Mahkamah Tinggi 3.

Pihak pembelaan tidak membuat sebarang bantahan berhubung permohonan itu.
Mahkamah membenarkan permohonan itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi 3 bagi isu jaminan dan lain-lain.

Pada 4 Julai lalu, Najib mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan membabitkan pecah amanah dan satu salah guna kuasa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan.

Ia melibatkan dana sebanyak RM42 juta milik SRC International Sdn. Bhd. (SRC) iaitu bekas anak syarikat firma pelaburan kerajaan, 1MDB. – K! ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news