OPPO, Xiaomi Dan Vivo Dilapor Sudah Uji Hong Meng OS, Dikatakan 60% Lebih Laju Berbanding Android 0 6256

Mula kedengaran sekitar Mac yang lalu, sistem operasi tersendiri oleh Huawei akhir-akhir ini mula mendapat perhatian ramai setelah syarikat itu dikenakan tindakan halangan perdagangan oleh Amerika Syarikat.

Dikenali dengan nama kod Hong Meng OS dan berkemungkinan hadir dengan nama Ark OS, ia kini dilaporkan sudah diuji secara intensif oleh Huawei.

Antara syarikat lain yang turut sama terlibat adalah Tencent, OPPO, Xiaomi dan Vivo yang telah menghantar kakitangan mereka untuk menguji sistem operasi tersebut dan dikatakan 60% lebih laju berbanding sistem Android.

Ditanya berkenaan pelancaran sistem operasi ini, Ketua Pegawai Strategi Perniagaan Huawei hanya membalas “ia adalah rahsia” seperti mana yang dipetik dari laman Global Times.

Dalam laporan Huawei Central pula memberitakan bahawa Huawei menafikan khabar angin ujian sistem Hong Meng oleh syarikat-syarikat yang disebutkan diatas. “Any information to this effect would be released through official channels” jelas Huawei kepada laman Huawei Central.

Walaupun disangkal oleh Huawei tetapi mungkinkah pada masa akan datang, syarikat-syarikat telefon pintar dari China akan menggunakan sistem operasi Hong Meng OS ini? Apa pendapat anda.

Sumber: Global Times dan Huawei Central

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13408

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12782

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news