Ribuan hadir majlis Gawai Raya Sibu, cermin sokongan kuat kepada GPS – Dr Anuar 0 90

SIBU: Menteri Muda Pendidikan dan Penyelidikan Dr Annuar Rapa’ee menyifatkan kehadiran ramai warga Sibu ke Majlis Ramah Tamah Gawai Raya Bahagian Sibu 2019 di Taman Selera Harmoni malam tadi meskipun hujan lebat menunjukkan sokongan kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS) tetap kuat.

Malah, katanya, majlis yang turut dihadiri pemimpin nombor satu negeri ini iaitu Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg juga menunjukkan GPS sangat disenangi rakyat di bawah kepimpinan beliau.

“Hujan lebat sejak dari lewat petang tadi (Rabu) seolah-olah tidak menghalang orang ramai datang ke sini meredah lalu-lintas yang sesak semata-mata mahu bersama GPS dan Abang Johari pada majlis ini.

“Inilah sikap dan semangat kita yang sangat sayang akan parti tempatan yang diketuai oleh anak Sarawak sendiri dan ia harus dikekalkan sokongan sebegini,” ujarnya ketika berucap pada majlis tersebut.

Hadir sama, isteri Abang Johari Datin Patinggi Datuk Amar Juma’ani Tuanku Bujang, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Menteri Muda Jalan Pesisir Datuk Julaihi Narawi, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-undang, Hubungan Negeri dan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, Ahli Parlimen Bintulu Dato Sri Tiong King Sing, Ahli Parlimen Petra Jaya Datuk Seri Fadillah Yusof serta kenamaan lain.

Dr Annuar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nangka memberitahu, kehadiran kira-kira 3,000 penduduk Sibu juga menunjukkan sokongan mereka tidak berbelah bagi kepada Abang Johari amnya GPS.

“Semangat ini harus kita kekalkan dan kita harus bersatu padu dalam apa perjuangan kita demi rakyat dan negeri ini.

“Keharmonian dari pelbagai kaum dan agama pada malam ini harus kita pertahankan bagi membina negeri yang makmur dan aman damai,” tegasnya lagi.

Bercakap mengenai majlis yang dianjurkan oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dari lima cawangannya di sini, beliau berkata, perayaan di negeri ini harus diraikan bersama dengan semangat perpaduan dan keharmonian.

Jelasnya, setiap masa depan dan perancangan negeri ini harus ditentukan oleh anak jati Sarawak sendiri dan tidak memerlukan orang luar untuk mentadbir negeri ini.

“Hanya orang Sarawak sahaja tahu, apa kekurangan dan keperluan kita di negeri ini.

“Rakyat Sarawak harus bersatu dan menunjukkan imej seperti ini kepada orang luar khususnya,” jelasnya lagi.

Sementara itu, Dr Annuar mengajak rakyat di sini agar terus menyokong kepimpinan Abang Johari dan bekerjasama dalam menuntut hak-hak yang terhakis sebelum ini.

“Tiada jalan lain untuk kita mendapatkan hak berkenaan selain dari menyokong GPS dan kepimpinan Abang Johari,” tambahnya lagi. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tiada rancangan buat rombakan kabinet sekarang – Abang Jo 0 20

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menegaskan beliau masih belum memikirkan tentang rombakan kabinet negeri.

Ia merupakan penegasan sekali lagi oleh Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) itu yang sebelum ini pernah menolak spekulasi beliau akan mengumumkan rombakan kabinet negeri sebelum penghujung bulan ini.

“Buat masa ini tidak ada (rombakan kabinet) … kalau masa akan datang itu perkara biasa, kalau ada rombakan adalah perkara biasa.

“Namun bukan buat masa ini. Saya tidak memikirkan tentang rombakan (kabinet),” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis Berjarah Gawai Raya 2019 anjuran SACOFA di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, hari ini.

Majlis turut dihadiri Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Utiliti Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom, Menteri Muda Bekalan Elektrik Luar Bandar Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi dan Timbalan Pengerusi SACOFA Datuk Syed Ahmad Alwee Alsree.

Sebelum ini, semasa mengadakan kunjungan rumah terbuka Hari Raya Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datu Mohammad Abu Bakar Marzuki. Abang Johari turut menegaskan beliau tidak tahu mengenai spekulasi rombakan kabinet negeri.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai laporan akhbar berbahasa Cina yang memetik sumber sebagai berkata bahawa Ketua Menteri akan mengumumkan rombakan kabinet negeri pada 26 Jun ini. – Utusan Borneo Online

Spread the news

Wakil rakyat GPS tidak simpan wang RTP- Abdullah Saidol 0 24

MENTERI Muda di Pejabat Ketua Menteri ( Hal Ehwal Korporat), Abdullah Saidol menyelar sikap segelintir individu yang masih melemparkan tuduhan peruntukan Kerajaan Sarawak melalui Projek Transformasi Luar Bandar (RTP) ‘masuk poket’ wakil rakyat.

Beliau menegaskan, kenyataan tidak berasas itu adalah satu pembohongan besar dan berniat jahat yang sengaja dilemparkan untuk menjatuhkan reputasi wakil rakyat terutama daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Katanya, peruntukan RTP disalurkan terus kepada agensi pelaksana seperti Pejabat Residen, Jabatan Kerja Raya (JKR) dan sebagainya manakala, wakil rakyat pula hanya menyenaraikan projek yang diperlukan oleh rakyat sebelum dilaksanakan oleh agensi terbabit.

“Saya agak kesal kerana masih ada tuduhan seperti ini dilemparkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Ini adalah satu pembohongan dan kenyataan yang berniat jahat yang tidak akan membawa sebarang manfaat.

“Ada pihak masih membuat tuduhan liar mengatakan bahawa peruntukan RTP sebanyak RM5juta untuk setiap wakil rakyat GPS disalahguna oleh YB sendiri. Sebenarnya mereka tidak tahu yang peruntukan serta pembayaran untuk projek RTP siap diurus oleh agensi pelaksana seperti JKR. Kami tidak simpan satu sen pun peruntukan itu. Seandainya masih ragu, jangan malu untuk bertanya di mana- mana Pejabat Residen negeri ini.

“Kami tidak pegang duit RTP dan terus bayar kepada kontraktor. Itu tidak pernah terjadi dan tidak akan berlaku,” katanya kepada wartawan selepas Majlis Perasmian Semarak Aidilfitri di Kampung Bintangor malam tadi.

Abdullah menegaskan, mereka yang cuba menimbulkan buruk-sangka tentang peruntukan itu hanya sekadar meraih populariti politik murahan atau mungkin irihati dengan kejayaan perlaksanaan RTP yang terbukti berjaya mempercepatkan projek kecil-sederhana terutama di luar bandar.

Katanya, amalan politik sepatutnya ke arah mensejahterakan rakyat, memperkukuhkan perpaduan dan membawa pembangunan asas terutama ke arah luar bandar.

“Di bawah kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari, beliau mahu semua wakil rakyat GPS memberi tumpuan ke arah mempastikan semua rancangan pembangunan sama ada di bawah RTP atau yang diumumkan oleh ketua menteri sendiri dilaksanakan dengan cepat dan mengikut speksifikasi.

“Kami di GPS akan memberi tumpuan sepenuh kepada kerja-kerja serta penyampaian (delivery) kepada rakyat. Tidak masa untuk bermain politik murahan semata-mata untuk mengejar kuasa dan pengaruh.

“Kami dalam GPS tidak berminat untuk mengikut rentak politik sumbang dan jijik yang menjadi amalan parti-parti terutama dari Semenanjung Malaysia. Mereka tahu mereka berbohong dan kurang yakin untuk menunai janji-janji sebelum pilihan raya, sebab itu mereka sibuk memberi beraneka alasan merepek dan sibuk untuk menyalahkan orang lain atas kegagalan sendiri,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan beliau berkata, sikap suka berburuk sangka dan menyebarkan fitnah khususnya melalui media sosial mencemarkan peranan sebenar medium pengantara digital yang sepatutnya dimanfaatkan untuk tujuan yang lebih berfaedah.

Katanya, pembangunan tidak hanya terhad dalam aspek material tetapi juga meliputi fizikal, memiliki masyarakat yang berbudaya tinggi, berfikiran maju, berakhlak mulia dan mengamalkan gaya hidup berkualiti.

“GPS di bawah kepimpinan ketua menteri amat mementingkan aspek kerohanian. Malah beliau sentiasa berpesan kepada kami, walau sesibuk manapun, jangan lupa untuk membangunkan warga negeri yang berkualiti, berakal dan mempunyai jiwa patriotik berjuang untuk kepentingan negeri.

“Ini kerana kami sedar, tidak guna kita membina sebuah rumah yang cantik tetapi di dalamnya ada penghuni berjiwa kosong dan moralnya hampir musnah,” tegasnya.

Abdullah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.42 Semop turut mengumumkan beberapa projek siap dilaksanakan di kampung Bintangor.

Antaranya, naik taraf Jalan Abdul Kadir dengan kos pembinaan sebanyak RM233,000, menaik taraf infrastruktur dan menurap semula Jalan Abang Amin dari selekoh Telekom ( RM159,000), menaik taraf Jalan Kampung Muhibbah (RM159,000).

Manakala projek RTP yang akan dilaksanakan dalam tahun 2019 pula ialah naik taraf jalan simen dan ganti benteng Jalan Abang Amin Utara Bintangor (RM380,000), naik taraf sistem peparitan dan jalan Datuk Hasmi menuju ke komplek komuniti (RM300,000).

Pada masa sama beliau turut mengumumkan projek pembesaran jalan kampung Abang Ali (RM500,000) yang dilaksanakan tahun depan selain baik pulih sebanyak 13 buah rumah rakyat di bawah Skim Bantuan Baikpulih Rumah dan sumbangan RM3,000 kepada PIBG SK Abang Amin.

Sementara dalam majlis yang sama di Semop beliau bersetuju menyumbang RM20,000 kepada JKKK bagi membantu aktiviti mereka.

“Warga Sarawak tanpa mengira fahaman politik mesti terus berjiwa patriotik mempertahan hak, kepentingan serta maruah negeri Sarawak. Jangan biarkan orang luar memperkotak-katik kemampuan dan kewarasan kita untuk berfikir secara matang.

“Yang lebih penting rakyat Sarawak mesti tahu siapa bekerja dan siapa yang berbohong,” katanya.

Hadir sama Ahli Parlimen Tanjung Manis, Yusuf Abd Wahab dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N.46 Meradong, Datuk Ding Kuong Hiing. – SuaraSarawak 15.06.2019

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link