Ribuan hadir majlis Gawai Raya Sibu, cermin sokongan kuat kepada GPS – Dr Anuar 0 206

SIBU: Menteri Muda Pendidikan dan Penyelidikan Dr Annuar Rapa’ee menyifatkan kehadiran ramai warga Sibu ke Majlis Ramah Tamah Gawai Raya Bahagian Sibu 2019 di Taman Selera Harmoni malam tadi meskipun hujan lebat menunjukkan sokongan kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS) tetap kuat.

Malah, katanya, majlis yang turut dihadiri pemimpin nombor satu negeri ini iaitu Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg juga menunjukkan GPS sangat disenangi rakyat di bawah kepimpinan beliau.

“Hujan lebat sejak dari lewat petang tadi (Rabu) seolah-olah tidak menghalang orang ramai datang ke sini meredah lalu-lintas yang sesak semata-mata mahu bersama GPS dan Abang Johari pada majlis ini.

“Inilah sikap dan semangat kita yang sangat sayang akan parti tempatan yang diketuai oleh anak Sarawak sendiri dan ia harus dikekalkan sokongan sebegini,” ujarnya ketika berucap pada majlis tersebut.

Hadir sama, isteri Abang Johari Datin Patinggi Datuk Amar Juma’ani Tuanku Bujang, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Menteri Muda Jalan Pesisir Datuk Julaihi Narawi, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Undang-undang, Hubungan Negeri dan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, Ahli Parlimen Bintulu Dato Sri Tiong King Sing, Ahli Parlimen Petra Jaya Datuk Seri Fadillah Yusof serta kenamaan lain.

Dr Annuar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nangka memberitahu, kehadiran kira-kira 3,000 penduduk Sibu juga menunjukkan sokongan mereka tidak berbelah bagi kepada Abang Johari amnya GPS.

“Semangat ini harus kita kekalkan dan kita harus bersatu padu dalam apa perjuangan kita demi rakyat dan negeri ini.

“Keharmonian dari pelbagai kaum dan agama pada malam ini harus kita pertahankan bagi membina negeri yang makmur dan aman damai,” tegasnya lagi.

Bercakap mengenai majlis yang dianjurkan oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dari lima cawangannya di sini, beliau berkata, perayaan di negeri ini harus diraikan bersama dengan semangat perpaduan dan keharmonian.

Jelasnya, setiap masa depan dan perancangan negeri ini harus ditentukan oleh anak jati Sarawak sendiri dan tidak memerlukan orang luar untuk mentadbir negeri ini.

“Hanya orang Sarawak sahaja tahu, apa kekurangan dan keperluan kita di negeri ini.

“Rakyat Sarawak harus bersatu dan menunjukkan imej seperti ini kepada orang luar khususnya,” jelasnya lagi.

Sementara itu, Dr Annuar mengajak rakyat di sini agar terus menyokong kepimpinan Abang Johari dan bekerjasama dalam menuntut hak-hak yang terhakis sebelum ini.

“Tiada jalan lain untuk kita mendapatkan hak berkenaan selain dari menyokong GPS dan kepimpinan Abang Johari,” tambahnya lagi. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jerebu: 337 sekolah di Sarawak ditutup 0 32

KUCHING: Jerebu yang masih menyelubungi negeri ini memaksa 337 buah sekolah di sembilan daerah ditutup untuk hari kedua, hari ini.

Jurucakap Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak dalam kenyataan, berkata daripada jumlah itu, 281 adalah sekolah rendah manakala 56 lagi sekolah menengah, membabitkan jumlah keseluruhan pelajar seramai 138,384.

Sembilan daerah yang terbabit dalam penutupan sekolah itu ialah Betong, Bau, Kuching, Lubok Antu, Padawan, Samarahan, Sri Aman, Lundu dan Kanowit.

Di Kuching, penutupan membabitkan 85 sekolah, Padawan (85), Betong (55), Bau (44), Sri Aman (41), Lundu (24) manakala Lubok Antu, Samarahan dan Kanowit masing-masing satu sekolah.

“Pihak sekolah diingatkan untuk mengikut prosedur operasi standard yang ditetapkan dan mengutamakan kesihatan murid dan guru sepanjang masa serta memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan melalui pelbagai pendekatan sepanjang tempoh sekolah ditutup,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Sementara itu, Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Sri Aman menurun ke tahap sangat tidak sihat selepas mencecah paras berbahaya, semalam.

Sehingga jam 8 pagi ini, kualiti udara di bahagian berkenaan berada pada bacaan 239.

Menurut laman sesawang Jabatan Alam Sekitar (JAS), sembilan Stesen Pengawasan Udara Automatik pula mencatatkan bacaan pada tahap tidak sihat.

Lokasi terbabit ialah Kuching (173), Samarahan (154), Sarikei (157), Sibu (166), Mukah (137), Bintulu (120), Samalaju (102), Miri (125) dan Institut Latihan Perindustrian Miri (120). – Berita Harian Online

Spread the news

Isu tanah NCR selesai jika PH menang di Sarawak 0 44

KUCHING: Isu tanah hak adat bumiputera (NCR) hanya boleh diselesaikan jika Pakatan Harapan (PH) menang di Sarawak.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata walaupun kerajaan negeri di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS) telah meminda Kanun Tanah tetapi pindaan tersebut dilihat sebagai tidak bersungguh-sungguh.

Bagi saya pindaan tersebut hanya setengah masak kerana hanya mengisytiharkan hak atas tanah tetapi hak dalam tanah tidak diisytiharkan.

“Pindaan ini juga telah mengehadkan besar luasnya kawasan yang dapat dituntut kepada 1,000 hektar tetapi mengikut adat tanah kita boleh tuntut lebih daripada 1,000 hektar.

“Kita sudah menang 3,000 hektar, 5,000 hektar dan 10,000 hektar tetapi nampaknya GPS tidak hormati adat kita orang asal dengan meminda Kanun Tanah dan memperketatkan undang-undangnya yang mana bagi saya adalah tidak betul,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Perdana Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Negeri Sarawak di sini malam tadi.

Sehubungan itu Baru yang juga Pengerusi Keadilan Sarawak berkata ada satu jalan untuk meminda balik Kanun Tanah tersebut menerusi platform politik.

“Saya percaya banyak lagi isu termasuk pelantikan ketua masyarakat yang masih belum kita capai di Sarawak.

“Justeru saya mahu ahli-ahli Keadilan meneruskan kegiatan dan meningkatkan aktiviti politik untuk hadapi pilihan raya negeri yang akan datang,” katanya.

Tambah Baru lagi, Keadilan Sarawak telah menghidupkan semula dua cabangnya di Tanjong Manis dan Igan sekali gus melengkapkan 31 cabang di seluruh Sarawak.

Ini katanya adalah satu petanda Keadilan dan PH amnya serius dalam hadapi pilihan raya negeri ke-12. – Utusan Borneo Online

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link