Ordinan Majlis Islam Sarawak akan dipinda β€” Abang Jo 0 5629

KUCHING: Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg akan melakukan pindaan yang jelas terhadap undang-undang berkait umat Islam yang hendak keluar dari agama tersebut.

Katanya, perkara ini penting agar ia tidak mengundang ketegangan agama di negeri ini.

“Kita akan melihat perkara ini dan akan melakukan pindaan yang perlu.

“Kita mempermudahkan dan melakukan penjelasan kerana urusan agama adalah di antara setiap individu dan tuhannya,” katanya ketika merasmikan Sekolah Antarabangsa St Joseph di Jalan Tan Sri Datuk William Tan di sini.

Dalam sidang media selepas itu, beliau menjelas lanjut bahawa pindaan tersebut kini dalam proses akhir dan akan dibentangkan kepada Dewan Undangan Negeri Sarawak dalam tempoh enam bulan.

“Ada kelompangan dan kekurangan dalam ordinan tersebut dan kita perlu perketat dan perjelaskannya.

“Kita tidak boleh biarkan status seseorang individu itu tergantung.

“Mereka tidak boleh terikat selama-lamanya dengan masalah ini.

Katanya, tindakan ini diambil kerana kasihankan ‘kelompok’ ini.

“Mereka tidak ada lagi kepercayaan dan telah keluar agama.

“Apabila tiada kuasa perundangan, mereka berhadapan dengan masalah kad pengenalan.

“Perlu ada perintah mahkamah yang mengesahkan perkara ini bagi membolehkan pihak Jabatan Pendaftaran Negara melaksanakan urusan pindaan pada kad pengenalannya.

Dalam majlis yang sama, Abang Johari berkata, beliau juga mengekalkan keputusan dua Ketua Menteri terdahulu untuk tidak membenarkan kelompok pelampau untuk memasuki negeri ini.

Jelasnya, harga perpaduan untuk negeri ini adalah mahal dan ia harus dipertahankan.

Abang Johari merasmikan bangunan baharu sekolah itu yang dibina pada harga sekitar RM9 juta.

Turut hadir Pengerusi Lembaga Gabenor sekolah, Tan Sri Leo Moggie dan Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Datuk Seri Michael Manyin Jawong. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14302

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news