Pan Borneo hadirkan masjid baru di Kg Wawasan Jaya 0 6161

Projek Lebuhraya Pan Borneo yang sedang giat dilaksanakan bukan sahaja bakal memudahkan pengguna jalan raya di Sarawak, malah sebuah kampung di Batu 36, Jalan Bintulu-Miri bakal memiliki masjid baru kesan positif pembangunan projek itu.

Pembangunan projek lebuh raya tersebut di kawasan itu menyebabkan surau Darul Falah di Kampung Wawasan Jaya yang dibina sejak 25 tahun lalu perlu dirobohkan.

Bercakap kepada Bernama, Ketua Kampung Wawasan Jaya, Bisnoor Mohamad Noor, 74, berkata berikutan itu sejumlah RM311,000 pampasan diberi sebagai ganti rugi dan sebuah masjid baharu akan dibina dengan kos RM650,000 dan baki kos itu ditampung menerusi peruntukan Jabatan Agama Islam Sarawak.

“Hasil perbincangan bersama penduduk kampung, Majlis Islam Sarawak dan Pejabat Daerah bersetuju untuk membina sebuah masjid baharu di sebidang tanah seluas satu ekar setengah (0.6 hektar) milik saya yang diwakafkan bagi tujuan tersebut.

“Pihak Lebuhraya Pan Borneo juga membantu kami seperti proses meratakan tanah serta mengangkut tanah. Perasaan saya sangat gembira kerana boleh mewakafkan tanah ini sebagai tapak masjid baharu, keputusan ini juga disambut baik oleh anak-anak serta anggota keluarga yang lain,” katanya.

Bisnoor berkata masjid baharu seluas 6,400 kaki persegi itu tersebut bakal memudahkan urusan kira-kira 600 penduduk dari Kampung Wawasan Rajawali dan Kampung Wawasan Jaya, kawasan penempatan masyarakat Bugis di situ untuk menunaikan solat, selain pengguna lebuh raya tersebut apabila siap nanti.

“Masjid bernilai kira-kira RM650,000 ini mampu menampung 1,700 jemaah berbanding surau lama yang hanya boleh memuatkan 200 orang. Reka bentuk masjid dibuat oleh anak lelaki saya Abdul Kadir yang juga seorang arkitek yang bekerja di sebuah firma perunding di Miri,” katanya.

Kira-kira sebulan yang lalu, kisah Bisnoor yang mewakafkan tanah tersebut untuk membina masjid menjadi tular di laman Facebook, berikutan itu pihaknya menerima sumbangan wang bagi membantu kelancaran pembinaan tersebut.

“Ada sekitar RM30,000 diterima hasil sumbangan orang ramai, ia dapat menampung serta menambah peruntukan sedia ada,” katanya yang bertanggungjawab membuka kampung tersebut sejak 1986.

Selain memiliki ruang solat, masjid baharu itu nanti akan turut dilengkapi tempat wuduk, tandas, stor, dapur dan tempat letak kereta apabila kerja pembinaan siap sepenuhnya yang dijadualkan hujung tahun ini.

Melihat potensi lokasi masjid tersebut, Bisnoor berkata selain beberapa lagi struktur tambahan seperti dewan untuk kemudahan penduduk kampung serta kedai untuk disewakan akan dibina seterusnya memberi pulangan kepada kepada masjid tersebut.

Sementara itu, Pegawai Agama Jabatan Agama Islam Sarawak Bahagian Bintulu, Azhar Hipni berkata pihaknya akan membantu penduduk kampung tersebut dari segi pengurusan seperti pelantikan iman, bilal dan jawatankuasa masjid apabila projek tersebut siap sepenuhnya nanti.

Lebuhraya Pan Borneo yang disifatkan sebagai projek kejuruteraan terbesar di Borneo merangkumi laluan lebih 2,000 kilometer dari Teluk Melano, Sematan di Sarawak sehingga ke Serudong, Tawau di Sabah.

– Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news