Pemain Sarawak berasal dari Miri sertai JDT 4 0 7084

MIRI: Gabriel Nistelrooy Tamin sah akan menyertai JDT 4 (bawah 19 tahun) apabila ditawarkan kontrak selama setahun bersama pasukan Harimau Selatan.

Gabriel yang hadir di Johor Bahru bagi sesi pemilihan terakhir skuad itu berjaya menambat hati jurulatihnya, Gonzalo Sanz Zaballos.

Bintang muda kelahiran Kolej Vokasional Miri yang bermain di posisi penyerang itu akan menandatangani kontrak bersama JDT 4, Ahad ini (esok).

Selaku jurulatih yang mendidik Gabriel, Mohamad Hakimi Man berbangga dengan pencapaian Gabriel apabila menjadi pemain pertama dari Miri beraksi bersama JDT 4.

“Seperti yang kita tahu pasukan JDT atau akademi JDT bukan calang-calang pasukan kerana mereka mempunyai kualiti dan standart tersendiri.

“Pemilihan pemain-pemain bukan dibuat sebarangan sebaliknya memerlukan pemerhatian tajam jurulatihnya, Gonzalo Sanz Zaballos,” katanya di sini semalam.

Gabriel sebelum ini turut ditawarkan peluang untuk beraksi bersama Sarawak namun bintang muda berbangsa Iban itu memilih untuk bersama JDT 4.

Hakimi berkata, Gabriel seorang individu yang berdedikasi, berdisplin dan patuh kepada nasihat mahupun arahan jurulatih.

“Gabriel berkeyakinan tinggi untuk mengubah nasibnya demi menjadi pemain profesional dan ini adalah peluang terbaik untuk beliau membuktikan kemampuannya,” kata Hakimi. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ronaldo ledak gol ke-102 0 7646

Ronaldo ledak gol ke-102

LISBON: Cristiano Ronaldo semakin menghampiri rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman ketika juara Eropah, Portugal membelasah Andorra 7-0 dalam saingan persahabatan sebentar tadi.

Bintang Juventus itu masuk dari bangku simpanan untuk meledak jaringan ke-102 gol buat Portugal pada minit ke-85.

Bekas penyerang Iran, Ali Daei memegang rekod dengan 109 gol.

Portugal, yang meneruskan persiapan untuk mempertahankan Kejohanan Eropah tahun depan akan beraksi dalam Liga Negara-Negara berdepan Perancis awal pagi Ahad ini, mudah mengatasi Andorra. – Berita Harian

Spread the news

FAS mungkin tarik diri 0 5282

FAS mungkin tarik diri

PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais menegaskan, pihaknya mungkin akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021.

Menurutnya, tindakan demikian terpaksa dilakukan sekiranya masalah kewangan dialami masih tidak menemui jalan penyelesaian.

Bagaimanapun katanya, pihaknya sedar pendekatan dilakukan bakal memberi tempias atau kesan terhadap pasukan yang beraksi dalam kejohanan anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ketika ini.

“Mungkin kami akan menarik diri dari terus bersaing dalam kancah Liga Malaysia 2021 sekiranya masalah kewangan yang dihadapi ketika ini masih gagal menemui jalan penyelesaian serta tiada pihak yang tampil untuk membantu.

“Memang tindakan berbuat demikian memberi tempias kepada pasukan yang berada di bawah naungan kita kelak,” jelas Datuk Posa kepada Suara Sarawak baru-baru ini.

Beliau menegaskan, tindakan menarik diri dilihat sebagai jalan terbaik untuk mengelak musibah tersebut terus berpanjangan.

Musim ini lima pasukan di bawah badan induk berkenaan bersaing dalam liga anjuran FAM iaitu Sarawak United FC (Liga Premier), Sarawak United II Liga M3), Sarawak United III (Piala Presiden), Sarawak United IV (Piala Belia) dan Sarawak United (Liga Futsal FAM).

Justeru jika keputusan menarik diri terpaksa dilakukan maka secara automatik kesemua lima pasukan ini tidak boleh beraksi dalam sebarang kejohanan anjuran FAM.

Dalam pada itu katanya, pihak pengurusan FAS merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Belia dan Sukan Negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah dan Menteri Muda Hal Ehwal Korporat dan Unit Komunikasi Awam Sarawak Abdullah Saidol atas sokongan yang diberikan kepada badan induk (FAS) selama – Suara Sarawak

Spread the news