Penduduk tempatan lindung umat Islam solat di Christchurch 0 5691

CHRISTCHURCH: Penduduk Islam di bandar raya Christchurch menunaikan solat di depan salah satu masjid yang menjadi sasaran pengganas kulit putih Jumaat lalu dengan dikawal ketat oleh penduduk tempatan, selepas ratusan daripada mereka melakukan persembahan ‘haka’.

Pemandangan amat menyentuh hati itu adalah tindakan terbaru solidariti ditunjukkan penduduk bandar raya berkenaan yang masih goyah dengan serangan terburuk ke atas umat Islam itu.

Sepanjang lima hari lalu sekumpulan kecil penduduk Islam menunaikan solat asar di depan masjid Al Noor, satu daripada dua lokasi serangan pengganas Jumaat lalu yang mengorbankan 50 jemaah.

Sejak itu, komuniti di Christchurch bersama-sama menunjukkan solidariti susulan serangan berkenaan.

Ketika lelaki, wanita dan kanak-kanak bersolat, puluhan penduduk tempatan berdiri di belakang mereka, dengan tangan saling berkait.

“Jantung saya berdegup kencang, ia sesuatu yang sukar dipercayai. Saya sukar menggambarkannya.

“Melihat komuniti amat rapat antara satu sama lain, ia amat mengagumkan,” kata seorang daripada mereka, Omar, 32, yang datang dari Sydney awal minggu ini.

Terdahulu, ratusan penduduk menumbuk dada masing-masing, menghentak kaki dan menjelirkan lidah untuk mempersembahkan tarian haka, teriakan Maori kedengaran di seluruh kawasan masjid dicemari berdarah itu. — AFP

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13251

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12715

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news