Pengacara, penerbit Sukan Tak Sentral bebas tuduhan hina Watson Nyambek 0 5608

SIBU: Mahkamah Majistret di sini hari ini membebas serta melepaskan pengacara dan penerbit rancangan Sukan Tak Sentral daripada tuduhan menghina bekas pelari pecut negara, Watson Nyambek.

Majistret Saiful Sayoti membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwa raya gagal membukti kes prima facie terhadap kedua-dua tertuduh di akhir perbicaraan kes.

Pengacara rancangan Sukan Tak Sentral, Azizul Ammar Abu Hassan, 31, dan penerbit rancangan, Abdul Ghani Mokhtar, 42, kelihatan berpelukan antara satu sama lain di dalam kandang tertuduh sebaik keputusan itu dibacakan.

Kedua-dua mereka diwakili oleh peguam Orlando Chua sementara pendakwaan kes dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Zulfadhli Tuah.

Mengikut pertuduhan sebelum ini, Azizul dan Abdul Ghani didakwa menghina Watson pada 22 Mei, 2017, kira-kira jam 11.30 pagi di sebuah hotel di Jalan Wong King Huo.

Dalam rancangan yang disiarkan itu ketika menyebut nama ‘Watson Nyambek’ seakan menyamakan bapak Watson, yang meninggal dunia tiga tahun lepas, dengan binatang.

Sehubungan itu, kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news