Pokok Kekabu di Padang Merdeka pokok tertua di Kuching, kini bernilai RM1,799,886,29 0 9958

Seperti yang kita maklum Pokok kekabu atau pokok kapas yang terdapat di Padang Merdeka adalah antara warisan yang paling berharga di Bandaraya Kuching.

Difahamkan spesis pokok yang berasal dari Amerika Tengah tersebut dikatakan pokok tertua di Kuching dan Sarawak secara amnya. Usia pokok tersebut difahamkan lebih 100 tahun.

Tetapi apa yang menariknya disini, pokok tersebut mempunyai nilainya tersendiri. Nilai pokok tersebut ketika ini dianggarkan bernilai RM1,799,886,29 dan nilainya dikatakan bertambah setiap tahun. Sekaligus menjadi antara pokok paling bernilai di Sarawak ketika ini. – Kamek Miak Sarawak

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13254

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12720

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news