Polis tahan gadis tanam bayi di bawah rumah di Bintulu 0 5684

BINTULU: Seorang gadis berusia 24 tahun ditahan polis untuk membantu siasatan kes menyembunyikan kelahiran dengan menanam bayinya yang dikatakan telah meninggal dunia, di bawah rumahnya di sebuah kampung di sini, Selasa lepas.

Ketua Polis Daerah Bintulu Superintenden Zulkipli Suhaili berkata, pada jam 7.35 malam Selasa lalu, polis telah menerima maklumat daripada Hospital Bintulu mengenai seorang wanita tempatan mendapatkan rawatan kecemasan di hospital berkenaan akibat tumpah darah.

“Polis menemu bual wanita berkenaan yang mengaku telah melahirkan anak bersendirian tanpa pengetahuan sesiapa di rumahnya,” ujarnya semasa dihubungi semalam.

Berikutan panik dan takut katanya, gadis terbabit bertindak menanam bayi yang dikatakan sudah mati di bawah rumahnya.

“Hasil maklumat tersebut, polis bersama pihak hospital telah menggali satu tempat di sebuah kampung di Bintulu dan mendapati seorang bayi dengan jantina yang tidak dipastikan di dalam satu bungkusan kain merah dipercayai sudah berumur tujuh hari dan bayi tersebut terus dibawa ke Hospital Bintulu untuk bedah siasat,” tambahnya.

Katanya, wanita yang merupakan suspek kes tersebut telah ditahan untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran.Kesalahan itu memperuntukkan hukumanpenjara maksimum dua tahun atau dendaatau kedua-duanya sekali, jelasnya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13851

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news