Polis tumpas sindiket ‘Love Scam’ antarabangsa sasar wanita kesunyian 0 5950

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia menumpaskan 38 sindiket ‘Love Scam’ dengan rangkaian antarabangsa yang mensasarkan golongan wanita kesunyian sebagai mangsa di Hong Kong, Singapura dan Malaysia.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh berkata sindiket itu menjadikan negara ini sebagai pusat operasi sebelum memperdayakan mangsa dengan ayat-ayat cinta.

Beliau berkata pihaknya telah menjalankan tiga operasi di ketiga-tiga negara secara serentak bagi mencari dalang utama di sebalik sindiket berkenaan.

Amar Singh berkata hasil risikan operasi, polis menumpaskan 38 sindiket itu di negara ini melibatkan nilai kerugian dianggarkan RM28 juta yang didalangi dua lelaki warga Nigeria dan 16 individu warga tempatan serta seorang wanita warga China.

“Di Hong Kong, sindiket itu terlibat dalam 100 kes dengan nilai kerugian RM54.6 juta manakala di Singapura melibatkan lapan kes menyebabkan kerugian dianggar bernilai RM1.3 juta,” katanya dalam sidang akhbar mengenai kejayaan JSJK di sini hari ini.

Amar Singh berkata menerusi operasi bersepadu itu, pihak berkuasa Hong Kongmenahan 11 suspek sindiket itu di negaraberkenaan dan dua lagi ditahan pihak berkuasa Singapura.- Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13217

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12678

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news