Putrajaya akan henti bayar gaji & elaun tuai rumah lantikan politik. Demokrasi mesti di amalkan 0 12738

Putrajaya akan menghentikan bayaran gaji dan elaun pemimpin adat dan tuai rumah (ketua rumah panjang) di Sarawak.

Menteri Kerja Raya Baru Bian berkata pada masa lalu sebanyak 70 peratus pendapatan mereka datangnya dari kerajaan persekutuan.

Bagaimanapun, katanya bermula tahun hadapan hanya tuai rumah yang dipilih secara demokratik yang akan menerima dana dari Putrajaya.

“Ketua adat seperti tuai rumah yang tidak dipilih secara demokratik oleh penduduk rumah panjang mereka tetapi berdasarkan lantikan politik sepihak oleh ahli politik dan Gabungan Parti-parti Sarawak (GPS).

“Ia bertentangan dengan hasrat penduduk rumah panjang, (ketua adat lantikan politik ini) tidak boleh mendapat 70 peratus peruntukan daripada kerajaan persekutuan Pakatan Harapan.

“Saya mahu menjelaskan hal ini. Penduduk rumah panjang boleh membuat akuan bersumpah bagi melaporkan kepada kementerian jika kerajaan GPS terus menggunakan dana untuk membayar tuai rumah lantikan politik,” kata Baru dalam suatu kenyataan hari ini.

Beliau berkata kerajaan memperuntukkan RM35 juta kepada tuai rumah yang tidak dilantik secara demokratik ini. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13218

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12679

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news