Rh Sengalang musnah terbakar, 65 penghuni hilang tempat berteduh 0 5664

BINTULU:Β  Seramai 65 penghuni hilang tempat berteduh apabila rumah panjang 11 pintu ranap dalam satu insiden kebakaran di Rh Sengalang, Sg Selitut di Tatau, awal pagi tadi.

Dalam kejadian itu, difahamkan mangsa yang terdiri daripada 32 lelaki dan 33 perempuan berjaya menyelamatkan diri.

Menurut Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak Tiong Ling Hii, seramai 11 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tatau yang diketuai Nazari Harun dikerahkan ke lokasi selepas menerima panggilan kecemasan pada pukul 3.59 pagi.

Katanya, pasukan itu yang turut dibantu anggota dari BBP Bintulu bertindak membuat pemadaman menggunakan sumber air dari jentera dan sumber air terbuka di Sungai Selitut.

Difahamkan, kesemua mangsa menumpang di rumah saudara buat sementara waktu.

Kejadian kebakaran melibatkan rumah panjang itu merupakan yang ketiga di Sarawak dalam bulan ini, selepas kebakaran Rh Museh, Kampung Sungai Merah di Pantu pada 19 Ogos dan Rh Engkabi, San Semanju di Lubok Antu pada 20 Ogos. – Utusan BorneoΒ Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13997

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news