Sarawak bersetuju tubuh Malaysia bukan untuk menjadi miskin, mundur — Wan Junaidi 0 5662

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Santubong, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar petang semalam menegur ‘kebodohan’ beberapa wakil rakyat dari Semenanjung yang masih tidak menganggap Sarawak dan Sabah berada dalam Malaysia.

“Masih ada selepas beberapa tahun Malaysia ditubuhkan, orang bertanya kepada saya. Saudara ini dari Sarawak…kami di Malaysia ini, macam ini…macam ini.

“Saya masih berasa tersinggung apabila perkara ini berlaku,” katanya ketika membahaskan titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Dewan Rakyat petang semalam.

Tegas Wan Junaidi lagi: “ … nampaknya banyak kebodohan masyarakat bahkan termasuk wakil-wakil rakyat.

“Yang sini (Semenanjung) Malaysia, yang sana Sarawak dan Sabah.

Foto: IKIMfm

“Sepatutnya, sudah berpuluh tahun kita menjadi negara Malaysia, kita tidak terlupa akan perkara ini, walaupun kecil.

Kepada orang Sarawak katanya, yang kecil itu jangan berlonggok menjadi bukit.

Perjelasnya, Sarawak mempunyai keluasan yang hampir sama dengan Semenanjung dan mempunyai kekayaan yang luar biasa.

“Justeru itu, apabila Sarawak bersetuju untuk menjadi sebahagian daripada negara ini dan menubuh negara Malaysia pada tahun 1963, bukan untuk menjadi miskin, bukan untuk berada jauh di belakang dan bukan untuk menjadi negeri mundur, dan bukan untuk tidak mendapat kemudahan-kemudahan yang sewajarnya daripada Kerajaan Pusat.

“Dalam keadaan demikian, Sarawak bersetuju dengan hakikat apa yang dijanjikan pada zaman itu, tahun 1963, kita realisasikan ke zaman ini,” tambahnya lagi. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news