Ini termasuk Go Eksport (Go-EX), e-Perdagangan, Geran Pembangunan Pasaran dan Kumpulan Wang Perkhidmatan Eksport.

Hari Eksport Sarawak 2018 mendapat sokongan daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan eCommerce Sarawak dan Persekutuan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Lebih daripada 450 syarikat dari Sarawak berdaftar dengan MATRADE yang melibatkan pelbagai sektor termasuk automotif, jentera dan peralatan, minyak sawit, bahan binaan, produk makanan dan pertanian, pembinaan dan pembaikan kapal.

“MATRADE menggalakkan lebih banyak syarikat dari Sarawak untuk mendaftar dengan agensi untuk membolehkan mereka mendapat manfaat dari kemudahan dan insentif yang disediakan.

“Ini termasuk peluang pembangunan eksport, termasuk aktiviti promosi dan misi perdagangan anjuran MATRADE melalui rangkaian 46 pejabat di seluruh dunia,” kata Leany.

Beliau berkata MATRADE juga komited untuk meningkatkan lagi prestasi eksport Sarawak seperti yang dibayangkan oleh kepimpinan negeri ini, terutama Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

“Eksport adalah salah satu instrumen utama yang menyumbang kepada pengukuhan ekonomi di negeri ini. Kami komited untuk membantu kerajaan mencapai sasaran pertumbuhan lima peratus pada tahun depan,” kata Leany. – Bernama

Source: The Edge Markets