Sarawak, Putrajaya tidak berbalah berhubung bayaran pinjaman kontra sekolah daif 0 5751

TEBEDU: Tiada perbalahan antara Kerajaan Sarawak dan Kerajaan Persekutuan mengenai bayaran pinjaman kontra untuk memudahkan peruntukan dana bagi membaiki sekolah daif di negeri ini.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Dato Sri Michael Manying Jawong berkata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg telah bersetuju untuk Kerajaan Sarawak membayar balik RM350 juta supaya jumlah yang sama dapat diperuntukan kepada kerajaan bagi membaiki dan membina semula sekolah tahun ini.

Menegaskan lebih baik perkara ini diselesaikan menerusi mesyuarat rasmi daripada menyebarkan menerusi media, Manyin mendedahkan bahawa pegawai dari kementeriannya diiringi Kementerian Kewangan Negeri mengadakan pertemuan minggu lepas di Putrajaya dengan pegawai dari Kementerian Kewangan dan Kementerian Pendidikan bagi memuktamadkan butiran peruntukan.

“Ia hampir dimuktamadkan sekarang. Mudah-mudahan pembayaran RM350 juta dibuat tepat pada masanya tahun ini kerana peruntukan ini perlu melalui Parlimen dahulu untuk kelulusan.

“Kerajaan Sarawak telah meluluskan jumlah yang dibayar kontra dengan pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan dan Ketua Menteri telah menulis kepada Menteri Kewangan dan beliau bersetuju ke atas terma dan syaratnya.

“Peruntukan bagi membaiki sekolah daif ini sudah tentu harus melebihi bajet tahunan daripada Kerajaan Persekutuan,” ujar Manyin.

Manyin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tebedu berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan penyampaian baucar seragam sekolah Yayasan Sarawak kepada 379 penerima dari dua sekolah menengah dan 24 sekolah rendah di sini hari ini.

Isnin lepas, Menteri Kewangan Lim Guan Eng menerusi kenyataan media menegaskan bahawa peruntukan RM350 juta hanya dapat dicapai apabila Kerajaan Sarawak membayar balik pinjaman pada jumlah yang sama kepada Kerajaan Persekutuan.

Menurut Lim, jumlah RM350 juta adalah fasa pertama bayaran pinjaman berjumlah RM1 bilion daripada Sarawak.

Lim dalam kenyataan medianya juga berkata secara prinsipal Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk menerima bayaran pinjaman RM1 bilion oleh Sarawak untuk digunakan bagi membaiki sekolah tertakluk kepada mekanisma yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Manyin berkata sebaik diluluskan, sebahagian daripada peruntukan RM350 juta ini akan digunakan untuk membina sekolah berpusat di kawasan luar bandar dengan kemudahan yang lebih baik dan persekitaran pembelajaran yang kondusif.

Sekolah pertama adalah SK Gahat Mawang di daerah Tebedu dan dua lagi sekolah berpusat yang dicadangkan di Betong. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 12999

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12473

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news