Saya sik dapat jadi klon Adenan β€” Abang Jo 0 6009

KUCHING: Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menafikan beliau adalah “klon Tan Sri Adenan Satem” ketika mengambil alih tugas tersebut setahun lalu.

“Perkara pertama yang saya lakukan ialah meneruskan dasar-dasar beliau yang terhenti (kerana kematiannya).

“Pertamanya, terus meneguhkan dasar mengutamakan rakyat biarpun cara beliau (Tok Nan) dan cara saya berlainan.

“Saya sik dapat jadi ‘klon Adenan’ kerana kami berbeza, namun dasar mengutamakan rakyat ini tetap diteruskan,” katanya ketika pertemuan eksklusif bersama sarawakvoice.com sempena setahun menerajui Sarawak.

Bagi mengotakan hasrat ini kata Abang Jo, beliau telah berkunjung ke beberapa kawasan luar bandar termasuk Limbang, Bintulu, Sibu, Betong.

“Di sini saya telah umumkan beberapa projek infrastruktur. Antaranya termasuklah Lembah Rangau di Limbang dan juga kemudahan infrastruktur di luar bandar Limbang.

“Saya juga telah meluluskan jambatan di Kemena, yang akan menghubungkan Kampung Jepak dan bandar Bintulu, selain meluluskan jambatan di Sebauh, yang akan mengubah landskap pembangunan kawasan tersebut.

Tegasnya lagi, beliau turut mengumumkan pembinaan jambatan di Marudi dan jalan raya di Belaga, seterusnya menyelesaikan isu infra rakyat yang menghambat penduduk kawasan ini selama ini. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13982

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8187

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news