Sejarah asal usul nama “Sarawak” 0 29924

Tahukah anda asal usul nama sebenar Sarawak tidak dapat dibuktikan secara saintifik dan mutlak. Bagaimanapun menurut beberapa pendapat sejarah asal usul nama Sarawak adalah seperti berikut:

1. Nama Sarawak berasal daripada nama Sungai Sarawak . Sungai Sarawak meliputi kawasan yang digelar sebagai “Sarawak Prosper” menganjur dari Pedalaman Kuching di Bau sehingga ke Samarahan.

2. Nama Sungai Sarawak adalah diambil dari nama sejenis galian batu bijih iaitu “serawak” yang mengandungi belerang dan antimoni. Ini bertepatan sekali dengan sejarahnya iaitu semasa Sarawak di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei, wilayah Sarawak ketika itu kaya dengan antimoni.

3. Sempena Nama “Serah kepada Awak”
Pada abad ke-18, di bahagian hulu Sungai Sarawak terdapat kegiatan melombong antimoni oleh penduduk tempatan. Pada masa itu, kawasan tersebut dikuasai oleh pembesar tempatan. Apabila Brunei ingin menguasai kawasan itu, penduduk tempatan sangat mengalu-alukannya. Mereka sering menyebut perkataan “serah kepada awak”. Lama-kelamaan perkataan tersebut diringkaskan menjadi Sarawak. Nama Sarawak kemudiannya kekal sehingga kini.

4. Nama daripada Buah Nanas.
Di kawasan Batu Kawa terdapat banyak tanaman nanas. Nanas tersebut amat manis dan enak rasanya. Nanas ini dikenali sebagai “nanas Sarawak”. Oleh sebab kawasan ini banyak nanas Sarawak, maka nama kawasan ini dinamai “Sarawak” sempena nama nanas tersebut.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13361

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12733

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news