Sempena Aidilfitri Perkhidmatan Feri Di Muara Lassa, Batang Paloh Dan Batang Igan Dipanjangkan Sehingga 20 Jam 0 5878

MUKAH – Sempena Hari Raya Aidilfitri ini, perkhidmatan pengangkutan feri di tiga kawasan dipanjangkan sehingga 20 jam. 

ADUN Daro, Safiee Ahmad berkata perkhidmatan itu bermula pada 13 hingga 22 Jun ini mula beroperasi jam 5 pagi dan berakhir 1 pagi hari berikutnya. 

“Kita dimaklumkan ketiga-tiga perkhidmatan feri beroperasi selama 20 jam bermula 13 hingga 22 Jun,” katanya di sini semalam. 

Perkhidmatan feri itu adalah feri Muara Lassa, Batang Paloh dan Batang Igan. 

Semua perkhidmatan feri juga menggunakan kedua-dua feri. 

Perkara itu menurutnya bakal membantu kelancaran para penduduk untuk balik ke kampung halaman serta berulang-alik ke kawasan dimaksudkan. 

Setiap kali musim perayaan terutamanya Hari Raya, terdapat barisan panjang bagi penduduk menyeberangi ketiga-tiga sungai dimaksudkan sehingga ada yang teepaksa menunggu operasi feri pada hari berikutnya. 

Ini bermakna ada diantara mereka yang terkandas dan terpaksa bermalam di dalam kenderaan kerana tidak dapat menyeberangi sungai dengan feri. 

“Kita sudah maklum akan masalah seperti ini setiap musim perayaan, sebab itu persediaan telah dilakukan,” jelas Safiee lagi.

Beliau pada masa sama berpesan kepada semua pengguna untuk sentiasa bersabar dan tidak bertindak luar batas ketika menggunakan perkhidmatan feri. 

“Utamakan keselamatan diri dan orang lain, sentiasa bersabar dan berhati-hati ketika mengggunakan perkhidmatan feri,” katanya. 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news